Una dona davant d'un comboi d'alta velocitat a l'Aràbia Saudita
Una dona davant d'un comboi d'alta velocitat a l'Aràbia Saudita

28.000 candidates per a 30 places: les dones ja poden conduir trens a l'Aràbia Saudita

Les dones seleccionades faran una formació de gairebé un any i conduiran trens d'alta velocitat de la línia entre la Meca i Medina

Redacció/AgènciesActualitzat

Una oferta de feina per contractar 30 conductores de tren a l'Aràbia Saudita ha rebut 28.000 sol·licituds, una xifra molt alta en un moment en què el regne conservador du a terme una lleugera obertura de cara als drets de les dones.

Les candidates, que tenen entre 22 i 30 anys, opten a ser les primeres dones conductores de tren a l'Aràbia Saudita. Les 30 seleccionades hauran de fer un any de formació i portaran trens d'alta velocitat entre les ciutats santes de la Meca i Medina.

Segons ha explicat l'operadora dels trens, l'espanyola Renfe, més de la meitat de les candidates han superat la primera fase, feta online, en què es valorava l'expedient acadèmic i el nivell d'anglès. Les candidates que siguin admeses hauran de començar un període de formació remunerada de poc menys d'un any.

Actualment, Renfe té contractats 80 conductors de tren al país i en té 50 més fent formació. A més, ha contractat i format uns 400 treballadors saudites per als departaments comercial i d'operacions.

Una estació de la línia d'alta velocitat La Meca-Medina
Una estació de la línia d'alta velocitat la Meca-Medina (Renfe)

Un pas més en els drets de les dones

Fins fa pocs anys, les dones a l'Aràbia Saudita només podien fer de mestra o sanitària, en un país amb estrictes lleis que discriminen per raó de gènere. Les dones no van tenir permís per poder conduir al país fins l'any 2018.

La presència de la dona en el mercat laboral pràcticament s'ha duplicat els últims cinc anys, fins a un 33%, i les dones s'estan incorporant a llocs de treball anteriorment restringits als homes i als treballadors immigrants. Encara, però, han de superar obstacles: la taxa d'atur femenina supera el 21% i triplica la dels homes.

Aquest accés de la dona al mercat laboral es produeix enmig d'un intent del príncep hereu, Mohamed bin Salman, per obrir el país i diversificar una economia molt dependent del petroli, en un moment en què és durament criticat des d'Occident per l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi.

Tot plegat ha fet que els darrers anys s'hagin aprovat reformes socials com la fi de la prohibició que les dones viatgessin sense permís d'un home o permetre que vagin a veure futbol als estadis.

Malgrat aquestes reformes, les dones saudites encara necessiten l'autorització d'un home (pare, marit, germà o fill) per casar-se o rebre determinats tractaments mèdics. Activistes prodrets humans denuncien que, al país, les dones encara pateixen discriminació en relació amb el matrimoni, el divorci, la família o els fills.

 

ARXIVAT A:
RenfeIgualtat de gènereAràbia SauditaFeminisme
Anar al contingut