Imatges de l'escorcoll d'aquest dimecres en un habitatge de Berlín (Reuters/Christian Mang)

25 militants d'extrema dreta detinguts a Alemanya per planejar un cop d'estat

El grup estava preparant un assalt armat al Parlament alemany, segons la Fiscalia

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La policia alemanya ha detingut 25 persones arreu del país acusats de formar part d'un grup terrorista d'extrema dreta que volia derrocar el govern. També n'investiguen 27 més com a sospitosos d'haver participat en el complot.

Entre els detinguts hi hauria antics militars que planejaven ocupar el Reichstag, l'edifici històric que acull la seu del Bundestag, el Parlament federal alemany, i prendre el poder per la força.

Els arrestats formarien part d'un grup terrorista que tenia per objectiu un canvi de règim, fent servir la violència si calgués.

Detenció a Karlsruhe d'un suposat membre del grup que planejava un cop d'estat (Reuters)

Segons ha informat la Fiscalia en un comunicat, volien acabar amb el sistema de govern actual a Alemanya i substituir-lo per un règim emmirallat en l'antic imperi alemany del Segon Reich del 1871.

"S'havien fixat com a objectiu acabar amb l'ordre estatal establert a Alemanya i substituir-lo per la seva pròpia forma d'estat, les grans línies del qual ja havien dissenyat. Els membres de l'organització són conscients que aquest pla només es podia materialitzar fent ús de mitjans militars i amb violència contra representants de l'Estat."

El comunicat afegeix que no descartaven que hi hagués víctimes mortals "com a pas intermedi per aconseguir el canvi de sistema a tots els nivells".

Segons la Fiscalia, portaven més d'un any, des del novembre del 2021, planejant el cop d'estat.

Hi ha hagut detencions en 11 estats d'Alemanya i també a Àustria i Itàlia (Reuters/Christian Mang)

S'han fet detencions en 11 estats federats d'Alemanya, entre els quals Baden-Würtemberg, Baviera, Berlín, Hessen, la Baixa Saxònia i Turíngia, on s'han fet 130 escorcolls. També hi ha hagut detencions a Àustria i Itàlia.

Agents de la policia escorcollen un habitatge a Frankfurt (ACN/DPA/Boris Roessler)

Als arrestats se'ls podria acusar d'alta traïció.

En les batudes hi participen 3.000 agents i l'operació continua oberta, com ha explicat el corresponsal de TV3 a Berlín, Oriol Serra, en directe, al programa "Els matins" de TV3:


Entre els detinguts hi hauria un dels caps del grup, que s'autoanomena "príncep Heinrich XIII Reuss" i també membres del grup extremista Ciutadans de l'Imperi, un moviment d'ultradreta que no reconeix l'actual estat alemany a qui la policia feia anys que vigilava i que podrien estar al darrere de diversos atacs amb violència i conspiracions racistes.

La policia creu que l'autoanomenat príncep Heinrich XIII Reuss, detingut a Frankfurt, és un dels líders del grup (Reuters)

També hi hauria exsoldats d'elit d'unitats especials de l'exèrcit.

L'organització també seguia els postulats del grup QAnon, segons la investigació.

El ministre de Justícia, Marco Buschmann, ha fet pública l'operació en un missatge de Twitter on ha assegurat que "la democràcia està ben defensada":

"Des d'aquest matí es desenvolupa un gran operatiu antiterrorista. (...) Se sospita que planejaven un atac armat contra òrgans constitucionals."

 

 

Entre els detinguts també hi hauria una exdiputada d'Alternativa per Alemanya, una jutgessa jubilada que segons alguns mitjans hauria format part del complot i a qui el grup tenia previst nomenar ministra de Justícia quan prenguessin el poder.

ARXIVAT A:
Alemanya
Anar al contingut