Algunes reunions s'haurien fet al pavelló de caça neogòtic que l'empresari té a Saaldorf, a Bad Lobenstein (Europa Press / Boris Roessle)

Qui és el Príncep Heinrich XIII, el descendent reial que tramava un cop d'estat a Alemanya

L'home és conegut per difondre tesis conspiratives i de caràcter antisemita relacionades amb les organitzacions QAnon i Ciutadans del Reich

Ferran Vila CabanasActualitzat

Príncep Heinrich XIII Reuss. Així és com s'autoanomena l'aristòcrata alemany de 71 anys que ha acabat entre reixes perquè pretenia fer un cop d'estat i posar-se al capdavant del país.

Per aconseguir-ho, s'havia envoltat d'una camarilla formada, entre altres, per un xef, un pilot, un mestre ensostrador, un tenor, una doctora, una exdiputada d'ultradreta que ara feia de jutgessa i diversos militars, tots ells assessorats per dos vidents, segons detalla Der Spiegel.

Segons els mitjans alemanys, l'home és un empresari actiu al sector immobiliari i conegut per difondre tesis conspiratives i de caràcter antisemita.

A l'aristòcrata se'l relaciona amb la teoria conspirativa nord-americana QAnon --una de les que hi havia darrere de l'assalt al Capitoli-- i amb Ciutadans del Reich (Reichsbürger), un grup d'extrema dreta que no reconeix l'Alemanya actual com un estat legítim.

Alguns dels seus membres són nostàlgics de l'època de l'imperi alemany sota la monarquia, mentre que d'altres són partidaris de les idees nazis i n'hi ha que creuen que Alemanya està sota ocupació militar.

L'agència d'intel·ligència nacional alemanya creu que hi ha unes 21.000 persones al moviment Ciutadans del Reich, un 5% de les quals són considerades extremistes d'extrema dreta.

La policia alemanya ha desplegat 3.000 agents en l'operatiu (EFE / EPA / Filip Singer)


"Un vell confús" i descendent de la reialesa

Heinrich utilitza el títol de príncep i és un descendent de la casa reial de Reuss, que havia governat parts de l'est d'Alemanya, a l'actual Turíngia, fins a la revolució de novembre del 1918.

Tot i això, la casa de Reuss ja s'havia distanciat de Heinrich abans de saber-se aquesta trama, titllant-lo de "vell confús atrapat per les teories conspiratòries", en paraules de l'autoanomenat príncep Heinrich XIV, que exerceix de portaveu de la casa.

Tots els homes de la família porten el mateix nom en honor d'Enric VI, emperador del sacre imperi romà germànic, qui els va donar els títols i les terres. Segons el mitjà Welt, Heinrich XIII va deixar la família ara fa 14 anys i per voluntat pròpia.

La monarquia alemanya va ser abolida ara fa un segle. Quan la Constitució de Weimar va entrar en vigor el 14 d'agost de 1919, es van abolir els privilegis legals i els títols de la noblesa alemanya i, oficialment, a Alemanya no hi ha prínceps ni princeses.

La policia ha escorcollat l'edifici propietat de Heinrich XIII on s'haurien fet algunes de les reunions (Reuters / Matthias Rietschel)

En un discurs del 2019 per denunciar les estructures polítiques modernes, Heinrich Reuss va dir que la seva dinastia familiar es remunta al segle X i va remarcar que a l'antic principat de Reuss la gent tenia una "vida feliç", perquè les estructures administratives eren "directes i transparents".

"Si les coses no funcionaven bé, només havies de recórrer al príncep", va dir. "A qui has de recórrer avui?", es preguntava, alhora que va denunciar que Alemanya havia estat un estat "vassall" des de la Segona Guerra Mundial, governat pels aliats occidentals.

Welt explica que els descendents de la casa de Reuss encara tenen castells, entre altres llocs, a la Baixa Àustria, prop de Leipzig i prop de Saalfeld, a Turíngia. Heinrich XIII també té una propietat a Saaldorf, a Bad Lobenstein: el petit pavelló de caça neogòtic de Waidmannsheil, on hi hauria hagut reunions preparatòries del cop d'estat.

El príncep residia a Frankfurt, a l'elegant districte de Westend, on l'han detingut.


Què tramaven?

El grup liderat per l'aristòcrata havia emulat l'estructura del govern creant un "consell" que s'havia reunit regularment des del novembre del 2021 i que comptava amb diferents departaments, com ara afers exteriors i sanitat.

També haurien mogut fils per aconseguir el suport de Rússia i haurien comprat equipament, a més d'impartir cursos de tir. Un dels sospitosos, Ruediger v. P., havia de ser el cap del braç militar, encarregat de posar en marxa un nou exèrcit alemany.

No es tracta d'"històries confuses" de gent que volen "fer-se els importants" després d'haver consumit alcohol, sinó que hi ha sospites molt sòlides que el grup es disposava a "emprendre l'acció amb violència", ha detallat el ministre de Justícia. La investigació també apunta que el grup estava disposat que hi hagués víctimes mortals durant l'assalt al poder.

En l'operació per frustrar aquests plans s'han desplegat 3.000 agents de policia.

Una de les detingudes ha estat traslladada en un helicòpter policial (Reuters / Heiko Becker)
ARXIVAT A:
MonarquiaAlemanya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut