Carles Sabater
Carles Sabater al programa l'"Illa del Tresor" de TV3 (3cat)

25 anys de la mort de Carles Sabater: un llibre, una cançó, un documental i un biopic

L'actor i cantant de Sau va morir el 13 de febrer del 1999 a la matinada, després d'un concert de Sau a Vilafranca del Penedès

Roger Roca PareraActualitzat

El dissabte 13 de febrer de 1999 a la matinada, després d'un concert de Sau al Casal Vilafranquí, el primer del que havia de ser la gira "XII", Carles Sabater va perdre el coneixement al camerino. Una ambulància el va traslladar a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, però no el van poder reanimar.

Sabater va morir amb 36 anys d'una aturada cardiorespiratòria, després d'una dècada d'èxit com a cantant de Sau, però també com a actor gràcies a musicals com "Els Pirates", de Dagoll Dagom, i "Company", dirigit per Calixto Bieito, o les sèries de TV3 "Arnau" i "Sitges".  


Un llibre: "Cor trencat"

Coincidint amb el 25è aniversari, el periodista i escriptor Pep Blay publica la biografia "Cor trencat. Mort i vida de Carles Sabater" (editorial Folch & Folch), que explora la personalitat de Sabater més enllà de la seva dimensió pública com a icona pop.

"Tenia una història pendent amb el Carles", diu Blay, que ha volgut explicar com era i com va viure Sabater per entendre què el va portar a morir en aquelles circumstàncies. 

Tal com explica el periodista i escriptor en una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, la nit en què va morir, Blay i Sabater s'havien citat per sopar junts a Vilafranca abans del concert, però l'aleshores periodista de l'Avui no hi va poder assistir: 


"Quan es mor una persona de 36 anys i no s'entén ben bé per què ha mort, la gent busca un culpable. I en l'entorn de Carles Sabater era molt difícil trobar ments clares, perquè tothom estava obsessionat per la seva mort", diu Blay.

"I crec que amb tot aquest temps que ha passat, les coses s'han posat a lloc i la gent m'ha parlat amb serenitat i sense la ràbia que et desperta una mort com aquesta."

Carles Sabater la nit de la seva última actuació a Vilafranca del Penedès (Fototeca EFE)

A partir de converses amb l'entorn íntim de l'artista, Blay dibuixa el retrat d'una persona carismàtica, enamoradissa, sensible i seductora que va viure sempre pendent de l'aprovació dels altres

"Tinc la sensació que no va acabar mai de ser del tot feliç perquè no ho podia ser: no es pot ser feliç si penses que l'enamorament ha de ser perpetu, si necessites l'aprovació de la gent perpètuament. És impossible agradar a tothom."

L'autor de "Cor trencat" ha tingut accés a l'autòpsia de Sabater, que ha estudiat juntament amb un forense. La seva conclusió és que Sabater tenia problemes de cor no diagnosticats i que, aquella nit, una arrítmia li va produir un edema pulmonar. "Va ser víctima dels seus compliments, de voler quedar bé amb tothom."  


Cançó d'homenatge

Qui també l'ha volgut recordar en aquest aniversari és Pep Sala, que va viure molt intensament aquella nit fatídica. "El 13 de febrer del 1999 és un dels pitjors dies de la meva vida."

"El Carles va ser un home extraordinari que va deixar molta petjada. Per a mi i per a la resta de la banda, ha seguit present en el nostre dia a dia dels assajos i els concerts."

"A tots els concerts de Sau30 sempre demanem que el primer aplaudiment sigui per al Carles Sabater", afegeix Sala. "Amb ell, vam passar de joves a ser adults en uns anys viscuts amb molta intensitat."

El músic ha estrenat "Nous poemes i velles promeses", una cançó dedicada a qui va ser el seu company i amic des que es van conèixer a Vic, l'any 1986.

L'ha gravat al capdavant de Sau30, un projecte que va posar en marxa el 2017 per recordar el llegat del grup. La cançó inclou referències a antics èxits de Sau com "Fins al final" o "Percentatges".  


A més, juntament amb Joan Capdevila, mànager i lletrista d'algunes de les cançons del grup, Sala ha presentat la Fundació Sau.

El projecte, amb seu a les Masies de Voltregà, a Osona, i que estarà en funcionament l'any que ve, neix amb tres objectius: protegir i difondre el llegat artístic de Sau, promoure la creació de música catalana i contribuir a l'estudi dels trastorns de salut mental vinculada als músics. L'edifici de la fundació, pendent de les obres d'adequació, inclourà un auditori i un estudi de gravació.

Un documental i una pel·lícula

Hi ha dos projectes audiovisuals en marxa per recordar Sabater. D'una banda, el biopic "Els de Sau", dirigit per la realitzadora Elisabeth Terri i amb els actors Guim Puig i Pol Monen en els papers de Sabater i Sala, que se centrarà en els primers anys de la banda.

De l'altra, un documental que prepara una de les persones que el van conèixer millor, l'actriu i realitzadora Laura Jou, parella sentimental de Carles Sabater des del 1987 fins a la seva mort.

Segons Pep Sala, "benvinguts siguin tots els projectes que el reivindiquin des del punt de vista artístic o personal. A vegades em diuen que el record del Carles és una llosa per a mi. Si és així, és una llosa de molt bon portar i la duc amb orgull. És inevitable que ens hi vinculin, de fet. Soc conscient que sempre seré el Pep Sala de Sau".

Sau (Carles Sabater i Pep Sala)
Carles Sabater en una actuació amb Pep Sala (3Cat)

 

ARXIVAT A:
ObituariTelevisióTeatreMúsica
Anar al contingut