Voluntaris d'Open Arms fan tests de la Covid-19 en una residència de Barcelona (EFE / Quique García)
Voluntaris d'Open Arms fan tests de la Covid-19 en una residència de Barcelona (EFE / Quique García)

24 morts i prop de 180 positius per coronavirus en una residència de Premià de Mar

Fiscalia investiga set residències a Catalunya per la gestió que han fet del coronavirus

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Premià estudia portar als tribunals la direcció de la residència de gent gran Ca n'Amell, un centre on s'hi han registrat 24 morts per coronavirus i on prop del 90% dels 200 avis que hi viuen tenen símptomes de la malaltia.

Els Bombers de la Generalitat van desinfectar la residència fa uns dies i la Generalitat ha fet un canvi en l'equip directiu del centre, després de constatar que hi havia un problema de gestió. 

L'alcalde de Premià acusa l'antiga direcció del centre de "negligència absoluta" i assegura que, tot i que l'ajuntament els va oferir ajuda, no la van acceptar. L'alcalde, Miquel Àngel Méndez, ha lamentat que fa setmanes que el consistori demana la intervenció de la Generalitat, una intervenció que s'ha fet aquest divendres finalment:

 

 

Fiscalia investiga 7 residències

A les residències de gent gran, més de 6.300 persones han estat diagnosticades com a positius de coronavirus i gairebé 9.000 casos són sospitosos d'haver passat la malaltia. En algunes residències, una majoria d'interns i gran part del personal han estat afectats per la Covid-19.

La Fiscalia ha obert diligències d'investigació penal en set residències de Catalunya per la gestió del coronavirus, segons dades facilitades pel ministeri públic. En total, a tot l'estat espanyol les fiscalies territorials tenen 38 investigacions penals obertes a residències, 19 de les quals a la Comunitat de Madrid.

No s'ha detallat ni el nom de les residències per a gent gran amb diligències penals obertes ni tampoc per quin delicte se les investiga. 

A més d'aquests 38 casos amb denúncia oberta per la via penal, s'han fet 124 informes de seguiment per investigar, en l'àmbit civil, com s'ha actuat contra el coronavirus en més d'un centenar de residències de l'Estat.

Segons la Fiscalia, aquestes 38 investigacions s'estan fent "sense perjudici de les diligències prèvies obertes en diferents jutjats" de tot l'Estat.

A Catalunya, la Fiscalia Superior va informar fa unes setmanes de l'obertura de diligències a dues residències, una a Capellades i l'altra a Olesa de Montserrat, i va dir que les investigacions es podrien ampliar a més centres residencials.

L'Ajuntament de Vilanova del Camí  també ha anunciat que actuarà d'ofici i presentarà una denúncia contra els gestors de la residència Amavir, on han mort 47 usuaris des de l'inici de la pandèmia.

Ara hi ha 58 residents més, d'un total de 107 que queden al centre, que estan aïllats perquè han donat positiu a la prova del coronavirus. Una xifra que podria incrementar-se, ja que hi ha residents que estan pendents de la prova de PCR perquè inicialment se'ls van fer tests ràpids. En els darrers dies s'han reincorporat 8 dels 21 treballadors de la residència que estaven confinats amb símptomes de la Covid-19. 

L'Ajuntament dels Pallaresos també ha denunciat davant la Fiscalia de Tarragona els antics gestors de la residència Nostrallar per l'alta incidència de contagis. Es tracta d'un centre concertat amb la Generalitat que suma 29 residents morts, 50 més amb símptomes de la Covid-19 i un nombre indeterminat d'empleats també contagiats.

Ara la Generalitat ha intervingut el centre i ha canviat l'empresa que porta la direcció i gestió de la residència. 
 

ARXIVAT A:
Coronavirus Fiscalia General de l'Estat
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut