17A: els Tedax van trobar una autèntica fàbrica d'explosius entre la runa d'Alcanar
Al xalet d'Alcanar s'acumulaven entre 200 i 500 quilos de l'explosiu conegut com "la mare de Satanàs", segons els Mossos

17A: els Tedax van trobar una "fàbrica d'explosius" entre la runa d'Alcanar

L'exparella de Driss Oukabir, familiars i amics afirmen en el judici que duia una vida allunyada de la religió

Actualitzat

La cèl·lula jihadista que encapçalava l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty tenia una autèntica fàbrica d'explosius al xalet d'Alcanar on hi va haver l'explosió mortal la nit del 16 d'agost.

Agents Tedax dels Mossos d'Esquadra han explicat en el judici contra dos presumptes integrants de la cèl·lula, Mohammad Houli i Driss Oukabir, i un suposat col·laborador, Said Ben Iazza, que van trobar entre la runa 4 cinturons d'explosius, 17 granades amb metxes, detonadors per ser activats a distància i calculen, pel material analitzat, que entre 200 i 500 quilos de TATP, l'explosiu conegut com "la mare de Satanàs".

Les agents han dit que, dos dies després de l'atropellament de la Rambla, van trobar entre la runa la primera granada. També hi havia 104 bombes de gas liquat de petroli.

 

Younes Abouyaaqoub fabricant explosius al xalet d'Alcanar en el vídeo inèdit que s'ha vist al judici
Younes Abouyaaqoub fabricant explosius al xalet d'Alcanar en el vídeo inèdit vist en el judici

 

Les dues agents han confirmat que la casa era un laboratori d'explosius i han declarat que la conclusió és que la cèl·lula feia temps que fabricava artefactes per cometre atemptats.

En els primers dies del judici, altres mossos van declarar que l'objectiu dels terroristes era atemptar el 20 d'agost al Camp Nou, coincidint amb el partit entre el Barça i el Betis, i que també tenien com a objectius prioritaris la Sagrada Família i la torre Eiffel.

Els especialistes en TEDAX han descartat de forma taxativa que l'explosió d'Alcanar es pogués detonar a distància, amb control remot, i han apuntat que la inestabilitat del TATP va ser determinant per a la deflagració.

 


El perfil no religiós de l'acusat Driss Oukabir

En aquesta sessió del judici també han declarat coneguts i familiars de Driss Oukabir, un dels acusats i germà de Moussa, un dels abatuts a Cambrils, que han negat que estigués radicalitzat.

v
Driss Oukabir no era religiós, segons han afirmat diversos testimonis en el judici (Reuters/Pool)

 

De fet, han explicar que anava de festa, bevia alcohol i consumia altres drogues. La seva exparella, amb qui va conviure cinc anys, ha declarat que "estava tot el dia fumant i no complia mai el ramadà" i ha comentat que tenia una ordre d'allunyament per uns fets que havien passat mesos abans dels atemptats. "Per ell jo havia d'estar a casa, fer el menjar i mantenir-lo", ha afegit. També ha afirmat que es va posar el vel tot i que ell no l'hi va demanar mai.

El seu cosí ha afirmat que feia "tot el contrari de resar", que no el va veure mai a la mesquita ni va notar cap canvi en el seu comportament. Diversos coneguts de l'equip de futbol de Ripoll o de sortir de festa, i també alguns familiars, han confirmat aquesta versió.

Sobre el germà petit, Moussa, l'exparella de Driss Oukabir ha manifestat que sí que li va notar un canvi les setmanes anteriors als atacs, perquè "es tapava molt" i el notava "estrany" però la família no hi va donar importància i ho va atribuir al fet que estava fent el canvi.

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsJihadisme Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut