12-O sense desfilada i amb trobada de Sánchez i Ayuso en ple estat d'alarma a Madrid
El president Pedro Sánchez conversa amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a l'acte del 12-O (EFE/Kiko Huesca)

12-O sense desfilada i amb trobada de Sánchez i Ayuso en ple estat d'alarma a Madrid

La celebració del Dia de la Hispanitat es redueix a un acte de petit format on no hi han anat, com ja és habitual, els presidents català i basc

RedaccióActualitzat

Amb Madrid en ple estat d'alarma, la celebració d'aquest 12 d'octubre s'ha reduït a un acte de petit format al Palau Reial, sense la tradicional desfilada militar. Els reis han presidit una miniparada militar, en què han coincidit Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso. No hi ha anat cap representant de la Generalitat ni tampoc el lehendakari Urkullu.

Un acte militar auster en què la Legió ha tingut més protagonsime, per la celebració dels seus 100 anys. Felip VI ha assistit juntament amb la familia reial a uns actes al Pati de l'Armeria del Palau Reial on no ha faltat el tradicional homentatge als caiguts per Espanya.

12-O sense desfilada i amb trobada de Sánchez i Ayuso en ple estat d'alarma a Madrid
Els membres de la Legió participen a l'acte de format reduït del 12-O (EFE/Kiko Huesca)
La família reial durant la celebració oficial del 12 d'octubre (EFE/Kiko Huesca)

Hi han participat 527 efectius de les unitats ubicades a Madrid i als voltants s'han concentrat desenes de persones que han demanat la dimissió de Pedro Sánchez i han cridat consignes a favor de Felip VI. A la mateixa hora, desenes de cotxes en filera han recorregut els carrers de la ciutat animats pel partit d'extrema dreta Vox.

Primer 12-O amb el govern PSOE-Unides Podem

El govern de coalició PSOE i Unides Podem ha acompanyat els monarques en el Dia de la Hispanitat, per primer cop. I Pablo Iglesias, que sempre havia declinat participar-hi com a líder de Podem, s'ha estrenat en aquest acte.

Hi han anat tots els presidents autonòmics, menys el basc i el català, com ja és habitual, i els de l'Aragó i les Balears, per malaltia.

La Generalitat no hi ha participat perquè, segons la carta que Pere Aragonès ha enviat a Pedro Sánchez i a Felip VI, les reivindicacions de la "majoria política i social de Catalunya" només obtenen com a resposta "el setge policial, el perjudici econòmic o la violència política".

Trobada de Sánchez i Ayuso

La situació a la capital espanyola és molt complicada, tant pel que fa a la situació sanitària com a la picabaralla política que enfronta el govern autonòmic i el central.

Pedro Sánchez i la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'han vist en persona per primer cop després que el govern espanyol decretés l'estat d'alarma per controlar l'alt nombre de contagis i en contra de la voluntat de l'executiu madrileny.
 

12-O sense desfilada i amb trobada de Sánchez i Ayuso en ple estat d'alarma a Madrid
El president Pedro Sánchez saluda la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida (EFE/Kiko Huesca)

Malgrat la dura confrontació política de les últimes setmanes, el grup ha intercanviat impressions sobre el temps.

A pocs metres, la vicepresidenta Calvo ha parlat amb el president del Tribunal Suprem en ple debat per la renovació del poder judicial i dies després de la polèmica absència del rei a l'entrega de despatxos de Barcelona.

Malgrat la dura confrontació política de les últimes setmanes, el grup ha intercanviat impressions sobre el temps (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

La presidenta madrilenya, que ja va guarnir aquest cap de setmana la façana de la seu del govern amb els colors de la bandera d'Espanya, continua el pols amb el president espanyol i assegura que ella, la justícia i el rei són els que frenen Pedro Sánchez.

El PP ha fet un vídeo amb motiu de la festa de demà per posar en valor el que simbolitza la bandera d'Espanya. "Quin orgull poder dir 'Visca Espanya' i, aquest any més que mai, 'Visca el rei'", ha dit Pablo Casado.

 

 

Felip VI presideix l'acte reduït del Dia de la Hispanitat
Felip VI presideix l'acte reduït del Dia de la Hispanitat (EFE/Kiko Huesca)

Aquest any no hi hagut salt en paracaigudes com el desafortunat de l'edició anterior i la desfilada aèria s'ha limitat a una passada de la patrulla Àguila.
 

El 12-O a Barcelona

A Barcelona, no hi ha cap gran manifestació convocada. Només Vox ha fet una crida a escala estatal per fer caravanes de cotxes a totes les ciutats, també a Barcelona. Els moviments D'Espanya i Catalans i Catalunya Suma faran una marxa lenta que sortirà de la plaça d'Artós i recorrerà tot Barcelona. Societat Civil Catalana celebrarà el Dia de la Hispanitat de manera virtual.

Somatemps, Catalunya Suma per Espanya i Vox han fet una ofrena floral davant del monument a Cristòfor Colom, al portal de la Pau. El lloc triat no és casualitat: volen reivindicar l'estàtua del colonitzador, després del debat d'aquest estiu. I els ultres de la Falange o Democracia Nacional sí que es concentraran, com és habitual cada 12 d'octubre, a Montjuïc.

ARXIVAT A:
Felip VICasa Reial espanyola Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut