Alguns dels manifestants a l'estàtua de Colom duien banderes precostitucionals. (ACN/Gerard Artigas)
Alguns dels manifestants a l'estàtua de Colom duien banderes precostitucionals. (ACN/Gerard Artigas)

Coneguts ultres profereixen proclames feixistes i nazis a l'estàtua de Colom el 12-O

Grups d'extrema dreta monopolitzen la manifestació espanyolista del 12 d'Octubre a Barcelona

Redacció/AgènciesActualitzat

Matí agitat de convocatòries i accions arreu de Catalunya per commemorar i protestar contra el Dia de la Hispanitat.

Mitja dotzena de concentracions ultres, gairebé totes elles confluint al monument de Colom, i una manifestació antifeixista han recorregut els carrers de Barcelona.

El col·lectiu Som Antifeixistes havia convocat una manifestació a la barcelonina plaça Lesseps que ha fet via cap al carrer Camp, on hi ha la seu de Vox i l'ultradretà Club Empel, epicentre de l'extrema dreta a la ciutat. Ha aplegat un miler de persones i ha transcorregut sense incidents.

A l'estàtua de Colom, en canvi, hi havia la plana major de Vox a Catalunya, amb Ignacio Garriga al capdavant i l'exmilitant de Juntas Españolas, Democracia Nacional, Plataforma per Catalunya (PxC) i candidat de Vox a les últimes eleccions al Congrés, Ignacio Mulleras.

Entre els presents, per part de Vox, també hi havia l'exregidora de PxC a Mataró Mónica Lora, ara secretària de Vox Barcelona.

Els discursos han anat a càrrec del capellà ultra Custodio Ballester, assidu a les concentracions militars dels legionaris i al Club Empel.

També hi era present Javier Barraycoa, professor universitari, copropietari de l'empresa que hi ha darrera de l'Empel i president de l'entitat d'extrema dreta Somatemps.

A la manifestació que ha anat des del cafè Zurich a Colom hi havia Somatemps, la Falange i membres de Identitarios, una escissió de Vox promoguda pel que va ser membre de Vox Toledo i cantant de la banda de rock neonazi Klan, vinculada a l'organització neofeixista Acción Radical, que retratava el periodista Moisés Pérez a El Temps l'any passat.

A l'acabar l'acte, que ha congregat menys de mig miler de persones, un grup d'individus del partit Frente Nacional Identitario-Partido Nacional Socialitat Obrero Español (FNI-PNSOE) ha cremat una estelada mentre feien la salutació nazi.


A primera fila hi havia el líder del partit, José Alberto Perez Molina, amb Jose Vargas, membres de la banda de rock neonazi 1a Vanguardia.

Acció a Girona

Vox ha desplegat una bandera espanyola de grans dimensions al pont medieval de Besalú (Garrotxa) amb motiu de la celebració del 12 d'Octubre. S'hi podia llegir 'Espanya, sempre'.

L'acte ha comptat amb una quarantena de militants de Vox Girona, entre els quals hi havia el president de la demarcació, Alberto Tarradas, i de la gestora a Girona, el ja esmentat Ignasi Mulleras.

Segons un comunicat,  l'acte ha reivindicat la celebració d'aquest dia amb els veïns de Besalú, "un municipi segrestat pel separatisme més radical". Tot seguit s'han desplaçat en direcció a Barcelona.

Inicialment, Vox Girona tenia previst passejar-se amb vehicles i banderes espanyoles per la ciutat com farà en altres localitats. Al final, però, han optat per desplegar la pancarta a Besalú.

Per la seva banda, des del CDR Girona van anunciar per les xarxes socials que es concentrarien a la plaça 1 d'Octubre per impedir el passeig de vehicles de Vox a les 11.30 h.

ARXIVAT A:
Extrema dreta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut