Cassola de carxofes i pa

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Jordi Vilà
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys d'una hora
  • Restaurant: Alkimia, Barcelona

INGREDIENTS

  • Per a 4 persones:
  • 8 carxofes
  • 2 escalunyes
  • 1 porro
  • 500 ml d'aigua
  • 100 g pasta seca (petita)
  • 100 g de pa sec
  • Farigola
  • oli
  • sal
  • Per a la picada:
  • 70 g de parmesà
  • 1 all
  • 30 g de pinyons
  • oli

PREPARACIÓ

Per començar, en una cassola amb oli poseu-hi l'escalunya picada i tireu-hi una mica de sal. Mentre es cou, a foc baix, talleu el porro, afegiu-lo a la cassola i deixeu-ho coure uns 3 minuts. Mentrestant, talleu les carxofes a vuitens, poseu-les també a la cassola, saleu-ho tot una mica més i deixeu-ho sofregir un minut més. Seguidament, tireu-hi la pasta, una punta de farigola i l'aigua i deixeu-ho bullir uns 12 minuts.

A continuació, mentre preescalfeu el forn al màxim, llesqueu el pa sec, afegiu les llesques a la cassola i feu la picada en un morter: piqueu l'all, afegiu-hi els pinyons i el parmesà ratllat i emulsioneu-ho amb oli al gust.

Tot seguit, aboqueu la picada damunt del pa que teniu a la cassola i poseu-ho a gratinar al forn a la màxima potència, 1 o 2 minuts, fins que tingui el color que us agradi.

I ja per acabar, ja podeu servir la cassola. Si la deixeu reposar un mínim de mitja hora, molt millor.