Carxofes en escabetx

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    La carxofa és una de les verdures més riques en fibra, magnesi, fòsfor i potassi, amb un important efecte sobre l'activitat muscular.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • 16 carxofes 

    600 ml de brou de gallina 

    8 ous 

    60 ml de vinagre chardonnay 

    60 ml de Fino 

    50 g de mantega 

    1 porro 

    1 gra d'all 

    Oli OVE 

    Ametlles crues sense pela 

    Cibulet 

    Flor de sal 

    Pebre negre 

    Sal 

PREPARACIÓ

  1. Pelem setze carxofes, descartant-ne les fulles fins que arribem a la part més tendra. Descartem la part més fibrosa de la base i la tija de les carxofes. Les tallem per la meitat i en traiem les barbes. 
  2. A mesura que anem pelant i tallant les carxofes, les posem en una cassola, que hem omplert amb força oli. Un cop les tenim totes a la cassola, hi encenem el foc a potència baixa. 
  3. Tallem un porro a rodelles gruixudes i l'afegim a la cassola amb les carxofes, juntament amb un gra d'all, que pelem. Ho confitem a foc molt baix durant 40 minuts. 
  4. Fem una llet d'ametlles bullint 600 ml de brou de gallina amb dos grapats d'ametlla crua sense pela. Ho bullim fins que el brou es redueixi a un terç (200 ml). Un cop reduït, ho triturem i ho colem amb un colador de malla ben fina.  
  5. Traiem el porro i les carxofes de la cassola i ho reservem en plats diferents. L'oli de confitar, el reservem en una ampolla. 
  6. Posem una mica d'oli de confitar en una paella, l'escalfem i hi saltem el porro confitat. 
  7. Afegim a la paella amb el porro 60 ml de vinagre chardonnay i 60 ml de Fino. Ho coem fins que se n'evapori l'alcohol. 
  8. Aboquem al porro la llet d'ametlles i ho coem fins que es redueixi a la meitat. Un cop reduït, ho triturem. 
  9. Posem a escalfar una cassola amb quatre dits d'aigua.  
  10. Separem les clares i els rovells de vuit ous. Les clares, les reservem, i els rovells, els posem en un bol. Aboquem els rovells en un bol que encaixi a la cassola amb aigua. 
  11. Afegim als rovells 50 g de mantega a daus, una mica de pebre negre i ho posem a la cassola amb l'aigua. Ho batem amb una vareta manual per desfer la mantega i tenir una crema, anant posant i traient el bol de la cassola per evitar que agafi massa temperatura. Un cop la mantega s'ha desfet, ho coem durant tres minuts sense deixar de batre-ho. Un cop tenim una textura similar a la de la crema catalana, ho traiem del foc i ho reservem. 
  12. Triturem els porros amb el suc i ho reservem. 
  13. Muntem el plat posant a la base una mica de la salsa, una mica del triturat de porros i quatre carxofes confitades. L'acabem amb una mica de  cibulet tallat menut i una mica de flor de sal.  
Anar al contingut