Carxofes amb pernil

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Marc Ribas
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    Les carxofes, aliment de temporada d'hivern, són una de les hortalisses més riques en fibra, nutrient important per a la salut digestiva.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • 12 carxofes

    40 g formatge de cabra i ovella confitat en oli

    80 g pernil ibèric

    2 llimones

    Julivert

    Oli d'oliva verge extra

    Pebre negre

    Sal en escates

    Sal

     

PREPARACIÓ

  1. Omplim un bol gran d'aigua amb gel on submergim unes branques de julivert. Hi afegim el suc de dues llimones. També posem a l'aigua les llimones ja espremudes.
  2. Ens posem uns guants i espellofem les 12 carxofes, descartant les fulles més verdes i dures. Repelem els troncs i tallem la part superior a 8 carxofes.
  3. Submergim les carxofes en el bol amb aigua i les tapem amb un plat per evitar que surin i s'ennegreixin.
  4. Escalfem una vaporera amb dos dits d'aigua. Agafem 6 carxofes del bol i les tallem per la meitat.
  5. Col·loquem aquestes carxofes al cistell de la vaporera i les coem al vapor durant 20 minuts. Un cop cuites, passem les carxofes a un got batedor i guardem l'aigua de cocció en una gerreta. 
  6. En una cassola, escalfem oli d'oliva verge extra fins a una temperatura de 90 graus. Tallem un cercle de paper sulfurat del mateix diàmetre de la cassola.
  7. Traiem del bol amb aigua 4 carxofes. Les tallem per la meitat i en traiem les barbes amb un ganivet. Les eixuguem bé amb un drap i les afegim a la cassola amb oli.
  8. Quan la temperatura de l'oli torni a arribar als 90 graus, les cobrim amb paper sulfurat i confitem les carxofes a foc baix durant 35 minuts. Un cop cuites, apagarem el foc i les deixarem refredar dins de la cassola.
  9. Ratllem 40 grams del formatge de cabra i ovella confitat en oli.
  10. Agafem el got batedor on tenim les carxofes cuites al vapor i hi aboquem una mica de l'aigua de la cocció. Turbinem fins a tenir una textura de crema.
  11. Salpebrem i acabem la crema afegint-hi el formatge ratllat i una mica més d'aigua de cocció, i turbinem fins que tot quedi ben integrat.
  12. Aboquem la crema en un pot que deixarem al foc mínim per mantenir-la calenta.
  13. En una paella o en una cassola baixa escalfem força oli d'oliva verge extra a 180º
  14. Quan l'oli està quasi a 180º, traiem les dues carxofes que queden al bol amb aigua, les eixuguem amb un drap i en laminem amb una mandolina la part inferiror, sense arribar a les fulles
  15. Fregim els xips de carxofa fins que agafen un color daurat i els reservem en un plat amb un paper de cuina. Un cop el paper ha xuclat l'oli, l'hem de treure perquè els xips no s'estovin.
  16. Emplatem fent una base amb la crema de carxofes, a sobre hi posem dues meitats de les carxofes confitades que haurem escorregut amb un colador. Posem una mica de flor de sal, pebre i un raig d'oli.. Acompanyem amb pernil ibèric i part dels xips de carxofa, i ja ho tenim llest.

 

Anar al contingut