Joaquim Llena espera que el Parlament posi demà les bases d'un nou model agrícola per a Catalunya

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller d'Agricultura ha alertat de dos problemes que afecten el sector: els preus en origen i un excés de marques blanques.

El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha afirmat a El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, que s'han de deixar de posar pedaços al sector i començar a parlar del futur. Una qüestió que el conseller ha avançat que plantejarà demà en el ple monogràfic al Parlament sobre el sector agrari català: "I demà el que volem fer és, sobretot, parlar de cap a on hem d'encarar el futur? Quin és el nostre model?. Tota la vida hem estat posant pedaços, ajuts, subvencions. Això serveix però ens calen instruments. Instruments per abordar els mercats exteriors, però també per millorar les xarxes de proximitat, els productes de quilòmetre zero, per afrontar la innovació... Demà hem de posar sobre la taula quins instruments necessitem per afrontar el futur".

Joaquim Llena ha explicat que, fa tres setmanes, el govern va aprovar un pla de xoc per aportar liquiditat als pagesos i ha afegit que ara tocar parlar del model que cal seguir: "El debat de demà volem que sigui un debat de futur. Per això les mesures per afrontar la situació de dificultat de present, (...) les vam activar fa tres setmanes a govern. I què fem? Aportar liquiditat amb préstecs bonificats, amb crèdits tous, aportem uns 270 milions d'euros, -és una estimació-, en préstecs. Avancem tots els diners que rebem de les ajudes europees. El camp català rep cada any 270 milions del que anomenem el primer pilar de la PAC (Política Agrària Comuna), i a part, la gent que té situacions financeres ja complexes, fem una moratòria de dos anys pels joves que s'han començat a incorporar i pels ramaders que fa dos anys ho van estar passant malament".

El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, està convençut que el sector és molt competitiu, tot i que ha alertat de la baixada dels preus en origen. Segons Llena, "és cert que els nostres pagesos estan patint perquè se'ls paga pels seus productes menys del que els costa produir-los. I això és un drama." El conseller també ha alertat del perill d'un excés de marques blanques i ha assegurat que prefereix apostar per les de tota la vida. "El nostre sector de la indústria alimentària té una característica: té una alta competitivitat i una gran capacitat d'innovar. Amb un producte marca blanca tot això no hi és. La capacitat d'innovar està descomptada. És igual que el fem aquí, com que el fem a tres països més enllà. I per tant, un excés de marca de distribució pot acabar ferint de mort la nostra indústria i el nostre pagès".

www.catradio.cat

Per escoltar l'entrevista sencera, clica el següent link:

http://www.youtube.com/watch?v=JK0VYDm0vI0
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut