Port-au-Prince

El menjar i la reconstrucció, prioritats en un Haití on encara caben els miracles

El menjar i la reconstrucció s'han convertit en les principals prioritats a Haití onze dies després del fatídic terratrèmol que va sacsejar el ja de per si devastat país. Les esperances de trobar algú en vida són pràcticament impossibles i, per això, aquest divendres es va donar per acabada la recerca de supervivents. Tot i això, encara hi ha espai per als miracles. A última hora de dissabte, un equip de rescat francès ha localitzat un home viu entre les runes de Port-au-Prince. Era el quart supervivent en les últimes hores.

Actualitzat
"Estava mort. Vaig sentir ma mare que deia: 'Vull el meu fill, a qui estimo tant...'. Això va ser el que em va donar força, i per això em vaig despertar". En realitat, era un somni, però el va mantenir amb vida durant 10 dies. Durant aquest temps, l'Emmanuel, de 21 anys, va notar com es movia la runa al seu voltant, va calmar la set bevent-se l'orina i va tenir prou força per respondre als crits dels equips de rescat. És la història, potser, d'un dels últims supervivents d'Haití.

Hores abans que l'Emmanuel, també es rescatava una dona de 84 anys. El seu estat, però, és molt greu. Per les Nacions Unides, ara només queden els miracles. Els equips de rescat asseguren que fa almenys tres dies que no es detecten rastres de vida, i és per això que el govern haitià ha donat per acabada la recerca.

Des del sisme s'han trobat 132 supervivents sota la runa. L'últim, aquest dissabte a última hora. Es tracta d'un home i, segons el responsable dels Bombers Samuel Bernes, es creu que hauria sobreviscut perquè va quedar bloquejat sota un tros de formigó en una botiga i va tenir accés a menjar per sobreviure.

Tot i aquests miracles d'última hora, les esperances de trobar més gent en vida s'esgoten, i ara la prioritat principal són els damnificats i la distribució de l'ajuda bàsica i, en segon lloc, la reconstrucció.

Aliments i allotjament


El gran problema actual és que la falta de coordinació dificulta encara la distribució d'ajuda als afectats. Segons les autoritats haitianes, només un 10% de la població reallotjada en camps provisionals ha rebut menjar. A més, alguns d'aquests camps estan rebent més aliments dels que necessiten.

Amb desenes de milers de supervivents vivint encara en condicions deplorables, el govern ha ideat un pla per moure part dels sinistrats a les zones rurals, empobrides, però menys afectades pel sisme. A un mes i mig de l'època de pluges, s'hauran de fer construccions d'urgència o traslladar prop de 400.000 persones que viuen al carrer.

Funerals per a almenys 120.000 víctimes

Mentrestant, els supervivents continuen acomiadant les víctimes del sisme. Aquest dissabte s'han oficiat els funerals per l'arquebisbe d'Haití i el seu vicari; una excepció, la majoria de víctimes anònimes no han tingut cap servei religiós. L'últim balanç de morts es xifra en 120.000. De fet, el govern ha donat, oficialment, per acabades les feines de recerca de supervivents. Enmig del desastre, la capital comença a mirar endavant.



Anar al contingut