La consellera de Cultura valenciana, María José Català. (Foto: ACN)
La consellera de Cultura valenciana diu que l'AVL ha de treballar "la norma i no el nom". (Foto: ACN)
València

La consellera valenciana sobre la llengua: "No volem treballar-ho des del punt de vista polític ni científic, sinó jurídic"

La consellera valenciana de Cultura, María José Català, confia que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua assumeixi la definició de "valencià" que dictamini el Consell Jurídic Consultiu i defensa que no volen treballar el tema "des del punt de vista polític ni científic, sinó jurídic". L'AVL ha desafiat el govern d'Alberto Fabra amb la publicació a internet d'un diccionari normatiu que diu que català i valencià són el mateix.

RedaccióActualitzat

La consellera valenciana de Cultura, María José Català, confia que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) assumeixi la definició de "valencià" que dictamini el Consell Jurídic Consultiu. L'AVL ha desafiat el govern d'Alberto Fabra amb la publicació a internet del "Diccionari normatiu valencià", que reconeix la unitat de la llengua, és a dir, diu que català i valencià són el mateix.

L'endemà de la publicació, Català ha defensat que el govern "ha fet el que havia de fer" demanant al Consell Jurídic que es pronunciï sobre la definició. "No volem que això es treballi des del punt de vista polític ni científic, sinó jurídic", ha assegurat la consellera.

La mateixa Acadèmia ha admès que la definició "està pendent d'una opinió que, tot i no ser vinculant, és important". En aquest sentit, Català ha dit que no preveu l'escenari que l'AVL es desentengui del que digui el dictamen. "Em costa pensar que un òrgan estatutari com l'AVL no assumeixi l'opinió o la perspectiva d'un altre òrgan estatutari com el CJC perquè tenen el mateix rang i han de tenir el respecte de tots i les seves opinions han de ser valorades per tothom", ha explicat.

Preguntada pel tema després de lliurar uns premis, Català ha negat ingerències per part del govern del PP i ha remarcat que no volen "que es parli del valencià per conflictes i polèmiques" sinó que volen veure si la definició "és compatible" amb l'Estatut, que fa referència a la llengua com a "idioma valencià".

Al diccionari normatiu, la definició de valencià és "llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català."

Anar al contingut