El Caire

Israel i Hamas acorden un alto el foc després de vuit dies d'atacs i més de 140 morts

La treva acaba amb vuit dies d'atacs mutus que han deixat més de 140 morts i un miler de ferits. L'acord s'ha vist com una victòria a Gaza, perquè suavitza les restriccions frontereres amb Israel i facilita la circulació de persones i mercaderies.

Actualitzat
Carrers il·luminats i cotxes circulant en les primeres hores de la treva entre Israel i Hamas. Després de vuit dies d'atacs, que han deixat més de 140 morts i un miler de ferits, molts palestins han sortit al carrer per celebrar el que consideren una victòria sobre Israel. I és que l'acord inclou alleugerir les restriccions a les fronteres i facilitar el moviment de persones i mercaderies. Segons la televisió de Hamas, també hi hauria el compromís d'acabar amb "totes les accions agressives i hostils per terra, aire i mar i amb els assassinats selectius".

Egipte serà qui garantirà el compliment de l'acord i avaluarà qualsevol observació que hi presentin les dues parts. El govern egipci, a més, haurà d'obtenir garanties d'Israel i de Hamas perquè no cometin cap acció que violi l'alto el foc.

El govern israelià es mostra també satisfet, però, tot i la treva, manté el desplegament a la frontera. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha parlat amb el president dels Estats Units, Barack Obama, i "ha acceptat la seva recomanació de donar una oportunitat a la proposta egípcia d'alto el foc". La treva obre la porta a "estabilitzar la situació abans que sigui necessari exercir una força major", ha explicat Netanyahu en un comunicat. El "premier" israelià ha agraït a Obama el suport dels Estats Units "durant l'operació i el seu ajut en el sistema antimíssils Cúpula de Ferro". Unes hores mes tard, en roda de premsa, Netanyahu ha assegurat que ara "l'apropiat per a Israel és un alto el foc durador".

Barack Obama ha elogiat l'actitud de Netanyahu, a la vegada que ha reiterat que "Israel manté el dret de defensar-se". "No es pot esperar que cap país toleri els atacs amb coets contra civils", assegurava la nota que ha fet pública la Casa Blanca.

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, i el ministre d'Afers Estrangers d'Egipte, Mohamed Kamel Amr, han estat els encarregats d'anunciar la treva en una roda de premsa. "Egipte ha obert contactes amb les faccions palestines, amb Israel i amb els Estats Units, i aquests esforços han arribat a un acord per a l'alto el foc i la tornada a la tranquil·litat", ha assegurat el cap de la diplomàcia egípcia. Per la seva banda, Clinton ha destacat la tasca del nou executiu egipci de Mohamed Mursi, que "està assumint la responsabilitat i el lideratge" que li corresponen a la regió.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha donat la benvinguda a l'anunci després d'una setmana de violència "devastadora".  

Aquest acord arriba l'endemà que Hamas anunciés un alto el foc que Israel no va confirmar i que, al cap d'unes hores, la mateixa organització islàmica va desmentir per la falta de resposta d'Israel a la seva proposta.

Els atacs entre les dues parts han deixat un balanç de més d'un centenar de morts, cinc dels quals israelians, i un miler de ferits. Aquest dimecres, hi ha hagut una explosió en un autobús al centre de Tel Aviv que ha causat almenys una desena de ferits, tres dels quals en estat greu. Un portaveu del govern israelià ha assegurat que es tracta d'un atac terrorista.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut