Rabat

Indignació al Marroc pel suïcidi d'una adolescent obligada a casar-se amb el seu violador

Indignació al Marroc pel cas d'una adolescent que s'ha suïcidat després de veure's obligada a casar-se amb el seu violador. Es tracta d'una noia de 16 anys que va ser víctima d'una agressió sexual el 2011. La noia s'ha tret la vida després d'aguantar un any casada amb el seu violador. L'agressor va optar per casar-se amb la noia com a via per evitar la presó, una opció que preveu el codi penal del Marroc. És una pràctica habitual en zones rurals per evitar que la noia sigui repudiada. Les organitzacions pro drets humans s'han mobilitzat i reclamen reformes per evitar casos similars.

RedaccióActualitzat
Tenia només 16 anys, però ja en feia més d'un que l'Amina Filali estava casada amb el seu violador, deu anys més gran que ella. És la solució de redempció que ofereix el codi penal marroquí als agressors sexuals. Per preservar l'honor de la noia i de la seva família, el violador esquiva la presó casant-se amb la víctima.

De portes enfora, l'honor va quedar salvat. Però de portes endins el matrimoni es va convertir en una llosa per a Amina, que va continuar rebent vexacions i agressions. Un any després de casar-se, la noia es va suïcidar el 14 de març.

La notícia ha mobilitzat associacions pels drets humans que demanen canvis profunds en la justícia. La situació de l'Amina és habitual en les zones rurals, on les víctimes de violacions moltes vegades són tractades com a culpables. Rebutjades per la família i l'entorn, només els queda la sortida de casar-se amb el seu agressor per netejar la taca en el seu honor.

La mateixa mare de l'Amina assegura que es va "veure obligada a permetre que es casés amb ell perquè no podia consentir que la meva filla no tingués un futur i que es quedés soltera". Explica que quan va parlar amb la família de l'home li van contestar que "no es casaria amb ella i que era una prostituta".

Tot i les queixes de les organitzacions de drets humans, el Marroc no sembla gaire disposat a canviar la situació. El ministre de Justícia del país ha assegurat que la noia no va ser violada sinó que va perdre la virginitat de forma consentida. Només l'única ministra del govern islamista marroquí ha reconegut que cal una reforma de les lleis.

Segons una enquesta oficial, gairebé el 63% de les dones marroquines d'entre 18 i 64 anys han estat víctimes d'agressions al país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut