El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, en una imatge d'arxiu (Foto:EFE)
Ruiz-Gallardón denuncia que hi ha pressions per avortar.
Madrid

Gallardón denuncia una "violència de gènere estructural" que pressiona les dones perquè avortin

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, assegura que les pressions de l'entorn fan que moltes dones "vegin violentat el dret a ser mares" i es vegin abocades a avortar. El ministre s'ha referit a aquestes pressions com a "violència de gènere estructural", una expressió que ha indignat els col·lectius d'esquerres i associacions de dones. Ruiz-Gallardón ha alertat aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés que cap dona ha de veure penalitzat el seu dret a la maternitat pels conflictes que pugui patir en el seu entorn. Ha anunciat que el dret a la maternitat serà el pilar de la reforma de la llei de l'avortament.

RedaccióActualitzat
En resposta a una pregunta de la diputada socialista Ángeles Álvarez, el ministre ha explicat que cap legislació pot ser "indiferent" a aquesta situació, i ha afegit que moltes dones senten "violentat" el seu dret a ser mares "per les pressions que generen al seu voltant determinades estructures". "Crec que en moltes ocasions es genera una violència de gènere estructural contra la dona pel mateix fet de l'embaràs", ha afirmat. Aquestes paraules han tingut un ampli ressò a Twitter, on una de les etiquetes més populars del dia és #violenciaestructural.

Gallardón també ha alertat que "una legislació que es limita a protegir el nounat i no tingui cura de la dona és insuficient".

Segons el ministre, la protecció del dret a la maternitat serà el concepte principal de la llei d'avortament que prepara el govern de Rajoy. Ha assegurat que cap dona es veurà obligada a renunciar a la maternitat per un conflicte laboral, familiar o social. En aquest sentit, ha informat que l'executiu insistirà en la formació, informació i prevenció. També s'insistirà que els serveis socials siguin prioritaris per a les dones que esperin un fill i també a evitar que es discrimini la dona pel fet d'estar embarassada.

Tot i això, Álvarez ha contestat que no entén per què el PP pretén modificar la llei abans que el Tribunal Constitucional s'hi posicioni, i ha criticat que amb aquesta reforma el PP vol "imposar" una moral religiosa a l'Estat que té al darrere "l'oposició als drets de les dones". Álvarez creu que el PP sap que perdrà el recurs interposat i que busca aprovar la reforma abans que la sentència del Tribunal ho compliqui.

La diputada socialista no és l'única que ha acusat Gallardón de voler imposar una moral religiosa. La diputada d'ICV al Congrés Laia Ortiz ha afirmat que les paraules del titular de Justícia són "el reflex de la dreta més reaccionària davant els drets civils". Comissions Obreres ha demanat a "monsenyor Gallardón" que no es fiqui en el dret de les dones "a una maternitat responsable".

I l'Associació de Centres Acreditats per a la Interrupció de l'Embaràs ha advertit al ministre que obligar una dona a tirar endavant un embaràs no desitjat "és un acte de violència tan greu com intentar impedir que una dona continuï amb una gestació buscada i desitjada".

Molts dels crítics amb Ruiz-Gallardón no han passat per alt que aquest dijous, 8 de març, es commemora el Dia Internacional de les Dones.
Anar al contingut