Barcelona

Entra en vigor la nova llei de l'avortament, que despenalitza la interrupció de l'embaràs

La nova llei de l'avortament, que despenalitza la interrupció de l'embaràs, es comença a aplicar aquest dilluns. A partir d'ara, l'avortament és lliure i gratuït fins a la setmana 14, ja que amb la nova llei formarà part dels serveis de la sanitat pública. Ara bé, fins a començaments de l'any que ve les usuàries hauran d'avançar-ne el cost a les clíniques privades. La llei, que entra en vigor aquest dilluns, però, està pendent d'un recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Partit Popular.

Actualitzat
La interrupció de l'embaràs serà lliure i gratuïta fins a la setmana 14 de gestació a partir d'aquest dilluns, quan es comença a aplicar la nova llei de l'avortament. Aquesta norma també amplia l'avortament fins a la setmana 22 en alguns supòsits: si hi ha risc greu per a la salut de la mare o si es detecta alguna malformació al fetus. A més, no s'estableix cap termini per als casos en què es detecti una malaltia molt greu i incurable del fetus o anomalies incompatibles amb la vida.

Una altra modificació que introdueix la norma és l'edat mínima per avortar. Amb la nova llei, l'edat mínima per fer-ho queda establerta als 16 anys. Les noies de 16 i 17 anys que vulguin interrompre l'embaràs no necessitaran el consentiment dels pares, però sí que n'hauran d'informar els pares o tutors, que les hauran d'acompanyar.

La nova norma també estableix que els costos de l'avortament seran assumits per la sanitat pública, tot i que de moment les dones que avortin a les tretze clíniques privades autoritzades per Sanitat hauran d'avançar-ne el cost, ja que l'administració no ha tingut temps per completar el procés d'acreditació amb els centres que faran els avortaments. Això sí, els reemborsaran els diners. Fins ara només Andalusia ho finançava i a Catalunya es pagava la intervenció a les dones que no tenien recursos econòmics.

Les dones que vulguin avortar per la sanitat pública hauran de trucar al telèfon de Sanitat Respon, i allà els informaran del procés per avortar, un procés que el Departament vol que es faci sobretot amb pastilles abortives.

L'entrada en vigor de la llei està pendent d'un recurs del Partit Popular al Tribunal Constitucional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut