Madrid

Monti s'estrena amb la Borsa de Milà en vermell i un interès rècord per al deute italià

La designació de Mario Monti per formar govern a Itàlia havia de servir per donar confiança als mercats, i així ha semblat que passaria en l'obertura dels parquets, que, en termes generals, ha estat en verd. La subhasta de deute que ha fet el Tresor italià ha capgirat la tendència. En conseqüència, la prima de risc dels bons italians a deu anys s'ha disparat un altre cop fins a gairebé els 500 punts bàsics.

Actualitzat
La Borsa de Milà ha tancat amb unes pèrdues de l'1,99%. Aquest comportament es repetia a la resta de parquets europeus, que també registraven descensos.

La incertesa dels mercats també s'ha fet palesa amb la posada a subhasta de bons a cinc anys que ha fet el Tresor italià. En total, s'han venut 3.000 milions d'euros, que s'han col·locat a un interès rècord, un 6,29%, xifra a què no s'arribava des del 1997. Aquestes xifres suposen un encariment del 18% respecte a l'última subhasta de deute, fa només un mes.

El resultat de la subhasta ha afectat la prima de risc. El diferencial dels bons italians a deu anys respecte al "bund" alemany, considerat el valor de referència, ha acabat la sessió en els 492 punts bàsics, després de baixar fins als 446. Tot i la mala notícia que suposa aquest nou increment, la situació de la prima de risc italiana queda lluny dels 675 punts bàsics a què havia arribat la setmana passada. L'interès, que divendres va superar el 7%, es quedava en el 6,7%.

La dimissió de Berlusconi i la designació de Mario Monti per succeir-lo, tot plegat en ple cap de setmana, s'explica com un intent de tancar la crisi política al més aviat possible, pensant sobretot en la reacció que poguessin tenir els mercats. De fet, la intenció del cap de l'Estat, Giorgio Napolitano, era accelerar els terminis al màxim possible i evitar que Itàlia visqués una nova jornada negra als parquets.

Més de 4.000 milions en deute

El Banc Central Europeu (BCE) va comprar la setmana passada deute sobirà de la zona euro per valor de 4.478 milions d'euros, menys de la meitat que la setmana anterior. Segons els operadors del mercat de deute, el BCE ha comprat –també aquest dilluns- deute d'Itàlia, tot i que la institució econòmica europea no ha precisat de quins països ha adquirit deute públic. El BCE va començar a comprar deute sobirà d'Itàlia i Espanya el 8 d'agost, en una ampliació del programa d'ajuda que va començar al maig del 2010 per ajudar Grècia, Portugal i Irlanda a finançar-se.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut