Esports

S'intensifica la pressió sobre Espanya a nivell internacional pel no reconeixement de Kosovo en les competicions esportives

El Comitè Olímpic Internacional demanarà a totes les federacions internacionals que tinguin en compte aquest problema a l'hora de nomenar un indret de l'estat espanyol com a seu de competicions esportives

Actualitzat

La polèmica pel no reconeixement per part d'Espanya de Kosovo en les competicions esportives continua portant cua. El darrer conflicte s'ha produït en els Mundials de Karate disputats a Madrid en els que la representació del país balcànic va haver de competir sota les sigles de la Federació Mundial per la impossibilitat d'obtenir un visat d'entrada.

El vicepresident del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, que ha assistit a la presentació a Madrid de l'Oficina d'Estratègia Internacional de l'esport espanyol, exigeix una solució immediata per un problema en el que s'ha barrejat política i esport:

"Hem de trobar la manera per que els atletes puguin competir. És important que l'esport i la política es respectin en els seus àmbits respectius. Els atletes de Kosovo ja han passat per prou situacions com perquè l'esport els digui que no poden competir a Espanya o a qualsevol altre lloc"

En aquest mateix acte també hi havia Maria José Rienda, la presidenta del Consell Superior d'Esports, el CSD, que ha sortit al pas de les críttiques per part del COI:

"Sabem que és un tema present. El Govern està treballant amb el Ministeri d'Exteriors i aquest és un tema per a una conversa específica però les portes estan obertes per al COI i per al COE"

Per la seva banda, el director general adjunt del COI, Pere Miró, en una entrevista a l'agència EFE, s'ha mostrat crític amb la posició inamovible de l'estat espanyol i reclama que les qüestions polítiques quedin al marge de les esportives:

"Nosaltres no pretenem que uns estats reconeguin uns altres. Només volem que tots els esportistes del món puguin participar en qualsevol país de forma lliure i amb dignitat i això vol dir que se'ls reconegui d'on venen"

En aquest sentit, Miró posa com a exemple el cas del Gran Premi de judo dels Emirats Àrabs, que es va disputar fa menys de dues setmanes, i en el que Israel va poder participar i a més va aconseguir una medalla d'or:

"S'hi va hissar la bandera d'Israel i va sonar l'himne. Si això passa és perquè s'accepta l'esport com una via de tolerància. Per què es Espanya l'únic país que no actua així?"

Aquest alt responsable del COI destaca que el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha invertit molts esforços en intentar normalitzar la situació però que no han servit per a res

"Alejandro Blanco ha fet una gran feina buscant una solució però sembla que estigui predicant en el desert. Portem dos anys i dos governs diferents però això del Mundial de Karate ha estat la gota que fa vessar el got. Sé que ha parlat amb Pedro Sánchez i que ha estat receptiu. A partir d'aquí, ja veurem"

Per tot plegat, Pere Miró confirma que des del Comitè Olímpic Internacional mouen fitxa i aquesta mateixa setmana enviarà una carta a totes les federacions esportives internacionals amb un clar missatge:

"Els demanarem que tinguin en compte aquest problema a l'hora de nomenar Espanya com a seu d'alguna competició. Que ho tinguin clar en signar el contracte i que si veuen que la participació dels esportistes està en perill que no ho signin"

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut