Motor

El Ral·li Lisboa-Dakar reforçarà la seguretat en l'edició del 2007

El Ral·li Lisboa-Dakar posarà èmfasi especial aquest any en els aspectes de seguretat, tant dels participants com dels espectadors, però no modificarà l'itinerari davant les eventuals amenaces terroristes. El director de la prova, Etienne Lavigne, ha presentat avui a París l'edició 2007 de la cursa, que començarà el 6 de gener a la capital portuguesa i acabarà el dia 21 al Senegal, després de recórrer 8.696 quilòmetres, dels quals 5.010 seran especials.

Actualitzat

En els últims dies ha transcendit que els serveis secrets francesos havien advertit sobre el risc de possibles accions terroristes contra la caravana del ral·li en zones com Néma (Mauritània) o Tombouctou (Mali). En vista d'aquest risc, el director de la carrera ha iniciat avui la presentació de la cursa amb una referència a les hipotètiques amenaces i un discurs tranquil·litzador per als participants. 

Lavigne ha assegurat que la seguretat és l'objectiu primordial a l'hora d'organitzar la prova, cosa que inclou no només els participants, sinó també els espectadors. Aquesta preocupació ve pel fet que l'any passat es van multiplicar les crítiques a la cursa després de la mort de dos espectadors i un pilot.

Des del punt de vista esportiu, la 29a edició començarà de nou a Lisboa. Després de les arribades a Portimão (Portugal) i Màlaga (Espanya), la carrera passarà per l'estret de Gibraltar per endinsar-se en el territori africà, amb tres etapes amb final al Marroc. La sisena etapa, amb final a Zouèrate, ja a Mauritània, serà la més llarga de la prova (817 quilòmetres en total) i on començaran els problemes d'orientació i es valorarà el domini de navegació per part dels pilots.

Les etapes de Mauritània seran probablement les més difícils i també les més fascinants, on màquines i pilots es confonen amb la sorra del desert, sobretot en el tram Tichit-Néma, amb escasses referències per orientar-se. L'anada i tornada Néma-Tombouctou, que segons els serveis secrets francesos són les dues etapes amb més risc d'accions terroristes, figuren així mateix entre les més exigents. Les tres últimes fraccions es desenvolupen al Senegal, un escenari colorista i amb gran afluència d'espectadors, però ple de "paranys" per als pilots, segons Lavigne.

El dissabte 20, la catorzena etapa marcarà definitivament els guanyadors de la cursa, perquè l'última fracció, Dakar-Dakar, serà un homenatge a aquells que hagin aconseguit arribar a les belles platges del llac Rosa.

Aquest any haurà un parell d'etapes sense assistència exterior, de manera que els pilots s'hauran d'espavilar ells sols si tenen problemes mecànics i, a més, s'ha inclòs un premi especial en l'última etapa, a Dakar.

Anar al contingut