Garriguella

Ratpenats als búnquers de la postguerra contra les plagues a les vinyes

Nova estratègia de control biològic de les plagues d'invertebrats a l'Alt Empordà

RedaccióActualitzat

El municipi de Garriguella, a l'Alt Empordà, és ple de búnquers de la postguerra. Ja no tenen l'ús militar per al qual van ser construïts durant el franquisme, però, ara, alguns serviran per lluitar contra les plagues que amenacen les vinyes: s'hi crearan colònies de ratpenats.

Estan situats ben bé al mig de les vinyes i l'objectiu és que s'hi creïn noves colònies de ratpenats que tindran a l'abast la múltiple quantitats d'insectes que amenacen la vinya.

És un projecte de quatre cellers de la zona que, juntament amb una assessoria tècnica i biòlegs especialitzats, aposten per aquesta nova estratègia de control biològic.

♦ Sant Sadurní d'Anoia instal·la caixes niu destinades a ratpenats perquè erradiquin el mosquit tigre

Als búnquers de la línia franquista, les colònies de ratpenats troben les condicions de temperatura, humitat  i tranquil·litat més similars al seu hàbitat natural, les coves.


Xavier Puig és biòleg de l'associació Galanthus i assegura que són animals de dues espècies protegides i poc abundants: el ratpenat de ferradura gran i el d'orella trencada.

"Cohabiten, normalment se'ls troba junts, als pocs refugis que tenen estan junts els dos. El ratpenat de ferradura s'alimenta sobretot de papallones nocturnes. El d'orella trencada s'alimenta sobretot d'aranyes, mosques i similars, i en mengen a milers cada individu cada nit. Per tant,  fan un gran control de les plagues i dels invertebrats."

S'han escollit 4 búnquers d'entre els 400 que hi ha al terme de Garriguella per crear-hi les condicions idònies i que els ratpenats hi creïn noves colònies.

Nou vi biodinàmic "Ratpenat"

El guano que han extret de les colònies que ja existeixen servirà d'atraient. Francesc Font, assessor tècnic de la vinya, diu que pot trigar un parell d'anys que decideixin instal·lar-s'hi, però que la vinya ho notarà.

"En aquest cas, la utilització dels ratpenats  representa un estalvi econòmic també perquè la feina la fan ells. La fan ells per a nosaltres i la fan set dies a la setmana i 24 hores al dia."

Per complementar les actuacions, al búnquer es col·locaran caixes niu a les mateixes vinyes per a altres espècies de ratpenats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut