Mirador de la gola de Migjorn, al delta de l'Ebre (Esteban Domènech)
Mirador de la gola de Migjorn, al delta de l'Ebre (Esteban Domènech)

Nit de pluja d'estels per la pols del cometa Halley

Néstor GómezActualitzat

La pluja d'estels més important de la primavera, els eta-Aquàrids, ha assolit el màxim aquesta nit. També se'n poden veure els dies abans i després del màxim, però aquest cap de setmana serà de temps rúfol, poc propici per a la observació.

Eta-Aquàrids és una pluja d'estels associada a la pols emesa pel cometa Halley, que va visitar la Terra per última vegada l'any 1986. El cometa ara es troba més enllà d'Urà, però el rastre de pols el creua la Terra dos cops l'any: al maig, l'anomenat eta-Aquàrids, i a l'octubre, conegut amb el nom d'Oriònids. El cometa Halley orbita al voltant del Sol i triga 76 anys a fer una volta, tornarà a passar l'any 2061.

Tot i que es pot veure a tot el planeta, la constel·lació d'Aquari no s'eleva gaire per sobre de l'horitzó en l'hemisferi nord i, per això, es veuran relativament pocs meteors. Per veure aquest fenomen, cal mirar cap al sud-est i a qualsevol hora de la nit. Ara bé, les millors hores d'observació serà a partir de les 4 de la matinada, quan el volum rondarà entre 20 i 30 estels fugaços per hora, amb un màxim, la nit de dijous a divendres, de fins a 60.

Per veure còmodament la pluja de meteors, només cal sortir de les zones il·luminades, agafar una mica de roba d'abric, una butaca reclinable i esperar, preferentment de matinada i a trenc d'alba. Com a curiositat, els meteors eta-Aquàrids entren a l'atmosfera a 66 km/s.

Les pròximes pluges d'estels famoses seran els delta-Aquàrids, al juliol, i els Perseids, a l'agost.

Anar al contingut