Mallorca viu la pitjor sequera de l'última dècada

La falta de pluja accentua la sequera al País Valencià, Catalunya i les Balears

Néstor GómezActualitzat

Les sequeres no són fenòmens que actuen de manera aïllada en el territori, sinó que n'afecten grans extensions. L'actual sequera que es dóna al sud d'Europa abraça tot el centre, sud i est peninsular, a més de les illes Balears.

Si fa uns dies presentàvem el resultat d'un estudi fet pel Centre per al Canvi Climàtic (C3) que anunciava que Barcelona afronta la tercera pitjor sequera des de fa 230 anys, ara arriben dades de Mallorca.

L'illa viu una sequera que es nota en l'estat de les reserves d'aigua, que només estan al 44%. Un mínim d'aigua que coincideix amb la màxima demanda per l'arribada del pic de la temporada turística. Cal pensar que durant el mes de juliol es va batre un rècord de turistes a l'illa, amb més de 2.400.000 visitants. Els aqüífers no estaven en uns nivells tan baixos des del 2006.

Deu pobles del pla de Mallorca, al centre de l'illa, estan en fase d'alerta, segons l'Agència Balear d'Aigua i Qualitat Ambiental (Abaqua). Valldemossa i Estellencs, a la serra de Tramuntana, han demanat que es redueixi l'ús d'aigua de les dutxes de les platges i per a la neteja de carrers, i han prohibit regar durant el dia i reomplir les piscines. Puigpunyent és un dels pobles més afectats per la falta d'aigua i és el primer a rebre aigua potable amb camions cisterna aportats per Abaqua.

Les pluges que s'esperen a la tardor són vitals. Si no arriben, les reserves d'aigua minvaran encara més i tota l'illa podria entrar en fase d'alerta. Amb dades de principis d'agost, el 78% de l'aigua procedia de dessalinitzadores, enfront del 12% que s'extreu d'aigües subterrànies o fonts. Només la dessalinitzadora de la badia de Palma és capaç de tractar 70.000 m³ al dia i cobreix les necessitats de més de 600.000 persones.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut