L'asteroide "Gran Carbassa" arriba per Tots Sants

Alberto AlcántaraActualitzat

L'"asteroide de Halloween"

Aquest 31 d'octubre, una roca d'uns 600 metres de diàmetre, batejada com "asteroide de Halloween" o "Great Pumpkin" (Gran Carbassa), ha passat relativament a prop de la Terra, a 487.000 quilòmetres (1.3 vegades la distància entre la Terra i la Lluna). A les sis de la tarda, hora catalana, ha passat pel punt mès pròxim a la Terra a 490.000 quilòmetres per hora.

La distància de 487.000  quilòmetres és prou gran per evitar la col·lisió, però prou petita perquè la NASA pugui fer mapes d'alta resolució d'aquest cos espacial anomenat oficialment 2015 TB-145.

De fet, els científics d'observació d'asteroides amb Telescopi Infraroig de la NASA (IRTF) amb seu a l'observatori de Mauna Kea, a Hawaii, han comprovat que la superfície de la roca té una curiosa semblança amb la forma d' una calavera. Pensen que l'objecte celeste és, molt probablement, un cometa mort que ha perdut la seva cua volàtil després de nombroses passades al voltant del sol.

Un dels aspectes més destacats d'aquest objecte potencialment perillós és que el coneixem des de fa pocs dies. En concret, va ser detectat el passat 10 d'octubre per la NASA des del telescopi Pan-STARRS-1 de la Universitat de Hawaii. Si no hi ha cap nova sorpresa, fins a l'any 2027 no hi haurà un altre cos d'aquesta mida tan a prop de la Terra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut