Barcelona des de l'observatori Fabra (Alfons Puertas)

L'acord del clima de París, a un pas d'anar endavant

Després de la Xina, els EUA o l'Índia, s'hi suma Europa

Francesc MauriActualitzat

Falta poc perquè acabi el procés polític de ratificació de l'acord climàtic de París (COP21) en presència del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, en una sessió solemne del ple de l'Eurocambra.
Els estats membres preveuen adoptar l'acord formalment aquest dimecres i després es dipositaran els instruments de ratificació a Nova York el divendres, de manera que l'acord podria entrar en vigor per a la pròxima cimera climàtica (COP22), que es farà a Marràqueix del 7 al 18 de novembre.
Per entrar en vigor, l'acord ha de tenir el suport d'almenys 55 parts i sumar almenys el 55% de les emissions mundials, una xifra que està a prop d'aconseguir-se i que podria assolir-se una vegada s'hi sumi la UE, a la qual correspon un 12%. Aquest migdia fregava el 52% de les emissions.
Si es ratifica d'aquí a poca estona l'acord a l'Eurocambra, es donarien les condicions perquè entri en vigor d'aquí a 30 dies.
La Unió Europea ha optat per una ratificació accelerada a escala europea de l'acord climàtic de París sense esperar que tots els estats membres facin aquest pas a escala nacional, una solució original per la qual s'ha optat per no quedar-se enrere de cara a la imminent entrada en vigor.
L'entrada en vigor d'aquí a 30 dies significaria una gran diferència respecte a Kyoto. Una entrada en vigor en 11 mesos. La cimera nipona del clima va trigar 96 mesos. Aquest acord històric del planeta arriba, aquest cop, amb els dos grans contaminadors del món com a països directament implicats, els EUA i la Xina.

Anar al contingut