Imatges de la NASA suggereixen l'existència en el passat d'un oceà a Caront

Alberto AlcántaraActualitzat

Les imatges proporcionades per la sonda "New Horizons" suggereixen l'existència en el passat d'un oceà sota la superfície de Caront, la lluna primària de Plutó. D'aquesta manera s'explicarien les fractures de la seva superfície. És la conclusió que ha comunicat l'agència NASA i que es desprèn d'unes imatges obtingudes al juliol de 2015.

La "New Horizons" va passar entre les òrbites de Plutó i la de la seva lluna primària, Caront. La sonda va realitzar una sèrie de maniobres molt curoses per posicionar les càmeres i instruments científics d'una manera adient per fer centenars d'observacions.

El costat de la lluna explorat per la sonda té un sistema de falles tectòniques, amb crestes i valls de més de 6 quilòmetres de profunditat. El que suggereix aquest paisatge és que, d'alguna manera, la lluna es va expandir en el seu passat: en aquell moment, l'estirament de la superfície hauria provocat les fractures.

La NASA posa un exemple molt gràfic: Caront s'hauria esquerdat com la camisa de Bruce Banner quan aquest personatge es transforma en l'increïble Hulk.

Els científics pensen que en algun moment, la capa exterior de Caront, composta principalment d'aigua gelada, s'hauria escalfat. El gel fos hauria penetrat a capes més profundes, creant un oceà sota la superfície. Després, amb el temps, la lluna s'hauria refredat, i l'oceà subterrani s'hauria congelat, augmentant de volum i empenyent cap a fora la capa superficial. D'aquesta manera s'haurien format els abismes que ara es veuen a la capa superficial.

Possible ancient ocean on Pluto's 'Hulk-like' moon Charon may have caused it to expand: https://t.co/OAjfKOXyav pic.twitter.com/o6PBT0FuYO

— NASA (@NASA) 19 febrer, 2016
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut