Espectacle natural en perill a Etiòpia

El Parc Nacional de Simien Mountains, una reserva mundial de la natura

Francesc MauriActualitzat

Som a l'extrem nord d'Etiòpia, a uns 13º de latitud nord, molt a prop del mar Roig. La serralada de les Simien Mountains és un massís imponent situat una mica al nord de l'altiplà d'Etiòpia. Dic imponent perquè diversos cims es mouen entre els 4.000 i els 4.500 metres, i alguns dels seus cursos hídrics acaben tributant al Nil. També és una de les reserves hídriques del nord del país.

La riquesa vegetal i animal és notable, i això va fer que el 1969 esdevingués parc nacional.

Pel que fa a la vegetació, hi destaquen els boscos i els prats alpins. Entre altres espècies vegetals, hi trobem el bruc boal (Erica arborea), la lobèlia gegant (Lobelia rhynchopetalum), la prímula groga (Primula verticillata), diverses semprevives (Helichrysum spp.), l'alquemil·la (Alchemilla mollis), molses de la família de les grimmiàcies i una espècie gairebé única d'herba de Sant Joan (Hypericum spp.)

A més, el parc és la llar d'espècies animals rares i en perill d'extinció com el papió gelada (Theropithecus gelada), un primat característic, el xacal d'Etiòpia (Canis simensis) i l'íbex d'Etiòpia (Capra walie).

S'hi poden trobar unes quatre-centes espècies d'ocells, com el trencalòs, l'àliga de Verreaux (Aquila verreauxii), xoriguers, voltors, el falcó llaner (Falco biarmicus), l'aligot àugur (Buteo augur) o el corb de bec gruixut (Corvus crassirostris). Pel que fa als mamífers, n'hi ha fins a vint-i-una espècies.

Tota aquesta riquesa ha acabat consolidant un espai únic al món. La Unesco el va catalogar el 1978 com a Patrimoni de la Humanitat. No obstant, tot i que el parc va ser una de les primeres reserves naturals incloses en la llista de patrimoni mundial, actualment és considerat un lloc amenaçat després d'anys d'abús del medi i de la vida silvestre per part dels habitants que viuen a la zona reservada i als seus voltants.

La raó principal, segons l'Autoritat per a la Conservació de la Natura d'Etiòpia, és la creixent població humana i l'ús insostenible dels recursos naturals que es fa dins dels límits de la zona reservada.

Per evitar l'efecte calamitós de la població sobre la fauna silvestre, la Fundació Africana per a la Natura, juntament amb socis locals, regionals i nacionals ha ideat un esquema elaborat que potencialment preservar la biodiversitat silvestre.

A través dels seus programes socioeconòmics especialitzats afavoreixen empreses sostenibles a tot el parc, de manera que el retorn aniria en benefici de la comunitat, la terra i la vida silvestre. També proporcionen fonts alternatives d'ingressos per a les persones que viuen a prop.

Alguns dels beneficis d'aquestes empreses, per exemple, van a l'escola que hi ha a prop del parc, l'escola primària d'Adisge, de manera que els habitants locals aprendran la importància de la conservació des de ben petits.
Al voltant de l'escola, hi trobem un hotel "boutique" amb dotze habitacions situat a dins del parc nacional que fomenta el turisme respectuós amb l'entorn i permet als visitants explorar les muntanyes i la seva vida silvestre, així com tastar alguns dels millors aliments d'Etiòpia servits per un xef de la zona.

Els beneficis d'aquest hotel sostenible es destinaran a l'educació per a la conservació, la formació del professorat, la tecnologia i el manteniment de l'escola.

A canvi, l'escola ofereix als joves un coneixement profund de la vida silvestre que els envolta i els seus beneficis per a la comunitat local. Així, mentre que l'esquema actual sembla que beneficia el parc a curt termini, s'espera que la inversió en educació local contribuirà a preservar-la més a llarg termini, per a les generacions futures.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut