Halo solar des de Planoles (Joel Bares)

El cirrostratus, l'únic núvol que dibuixa un anell a l'entorn del Sol

Néstor GómezActualitzat

Només hi ha un tipus de núvols que dona lloc a la formació del l'halo solar, el cirrostratus (Cs). Un anell que també es pot visualitzar durant la nit en cas de tenir lluna plena, en aquest cas seria un halo lunar.

Halo lunar a l'Estartit / 26/10/2020 Josep Pascual

Com podem identificar els cirrostratus?

És un fi tel o mantell molt prim de núvols que es troben a la part més alta de la troposfera, per sobre dels 6.000 metres. A aquestes alçades les temperatures són altament negatives de manera que són núvols formats per cristalls de gel. S'identifiquen clarament perquè té una tonalitat blanquinosa, deixen passar perfectament la llum del sol, potser una mica esmorteït i projecta la nostra ombra a terra. No donen cap tipus de precipitació. És un tipus de núvol que només presenta dues variants:

  • Cirrostratus fibratus (Cs fib): tel de núvols amb aspecte fibrós
Halo solar des de Roses (Mercedes Creus)
  • Cirrostraus nebulosus (Cs neb): tel de núvols més dens i més uniforme en forma de llençol. No hi ha cap detall dels núvols
Cirroestratus nebulosus a Mont-roig del Camp / 01-09-2020 / Anna Perramon

La formació de l'halo solar

Són precisament els cirroestratus els núvols que són capaços de produir halos solars. Quan la llum solar topa amb els cristalls de gel es desvia i genera un cercle lluminós. La llum vermella es desvia menys que la d'altres colors, i per això la vora interior de l'halo té un to vermellós. La major part dels rajos solars es desvien al voltant d'un angle de 22º, que marca el radi de l'halo. Hi ha menys llum desviada cap a angles més petits, i per això l'interior de l'anell es veu més fosc.

Halo solar des de Vilanova del Camí (Ramon Busqué)

Podeu trobar més fotografies d'halos en aquest enllaç.

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
Anar al contingut