Santiago de Compostel·la

Zapatero promet des de Galícia un "ampli paquet d'ajudes" per als afectats dels incendis

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha interromput les seves vacances a Lanzarote per anar a Galícia i comprovar, sobre el terreny, la magnitud de la tragèdia derivada del centenar llarg d'incendis que assolen aquesta comunitat. Zapatero s'ha reunit amb les autoritats gallegues i, en una roda de premsa posterior, ha avançat que el govern aprovarà un "ampli paquet d'ajudes" que tindrà Galícia com a "principal receptor". El president espanyol s'ha mostrat disposat a "assumir responsabilitats davant el seriós repte dels incendis".

Actualitzat

La visita de Zapatero a Galícia es pot entendre com la voluntat del govern central de demostrar que està al costat dels ciutadans i de les administracions en aquests moments que fins a 110 incendis cremen a la comunitat. Això és el que pretén la Moncloa i, amb aquesta intenció, el president espanyol ja ha avançat que en la pròxima reunió del Consell de Ministres prevista pel 25 d'agost s'aprovarà un "ampli paquet d'ajudes" del qual els afectats pels focs de Galícia se n'emportaran el pessic més important.

Però la interrupció de les vacances estivals de Zapatero per anar a Santiago de Compostel·la també pot entendre's com una maniobra per avançar-se a les crítiques que li puguin venir des de l'oposició. Cal recordar que l'estiu passat el govern Zapatero va ser el blanc de totes les acusacions per part del Partit Popular arran del fatídic incendi de Guadalajara que va costar la vida a onze bombers. En aquella ocasió el PP va criticar la gestió de la crisi per part del govern. És per això que Zapatero ha insistit ara, a Galícia, que el seu govern vol "assumir responsabilitats davant el seriós desafiament" dels incendis. També ha apuntat que l'oposició té el dret a criticar i si "té alguna idea, a col·laborar i proposar".

De fet, el Partit Popular ja ha demanat la dimissió de la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, per les seves paraules sobre la possibilitat que entre els que provoquen els focs hi hagués gent que actua en venjança perquè no se'ls ha contractat en les brigades d'extinció.

Zapatero ha visitat el Centre de Coordinació d'Incendis Forestals, on els tècnics li han explicat el dispositiu desplegat per la Xunta per combatre els focs. En aquest escenari s'ha trobat amb el president gallec, Emilio Pérez Touriño, i també amb les ministres de Medi Ambient, Cristina Narbona, i d'Agricultura, Elena Espinosa. Després d'aquest primer contacte amb tècnics i autoritats polítiques, el president espanyol ha assegurat que les forces i cossos de seguretat de l'Estat estan treballant amb tots els mitjans possibles per reprimir l'actuació dels "suposats autors" dels focs. També ha apuntat que l'exèrcit està disposat a augmentar el nombre d'efectius present a Galícia.

Col·laboració ciutadana

Per enxampar els autors dels incendis, el president del govern espanyol ha insistit en la necessitat de les denúncies dels ciutadans. En aquest sentit, ha fet una crida a la col·laboració de tothom. A més, per incentivar aquestes denúncies, la Guàrdia Civil ha ofert protecció als testimonis que puguin informar sobre possibles piròmans i també assegura recompenses.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut