Madrid

Zapatero admet que no hi ha una millora clara de l'atur i que la recuperació és "dèbil"

José Luis Rodríguez Zapatero ha reconegut al Congrés que no es pot parlar d'una millora clara de l'atur a l'estat espanyol. En una compareixença monogràfica sobre l'ocupació, el president del govern espanyol ha afirmat que hi ha una recuperació econòmica "tan dèbil" que no es pot apreciar cap "canvi de tendència irreversible" en la creació de llocs de treball. També ha anunciat que presentarà el projecte de reforma de les pensions durant el primer trimestre del 2011. A l'oposició, el PP li ha exigit que dimiteixi perquè Espanya recuperi la credibilitat, CiU ha lamentat la ineficàcia de la reforma laboral, ERC li ha demanat una reforma a fons de les polítiques d'ocupació i ICV-IU li ha retret falta de consens.

Actualitzat
El president del govern espanyol ha considerat que la recuperació serà "certa i sostinguda", però que encara és "lenta i de progressió incerta", motius pels quals ha admès que seria "poc sensat preveure una creació d'ocupació que no fos encara reduïda". 

Zapatero ha afirmat que el projecte de reforma de les pensions arribarà al Congrés durant el primer trimestre del 2011 i ha convidat la resta de grups a acompanyar el govern en aquest assumpte. "Dependrà de cadascú l'assoliment d'un consens que reforçarà la nostra posició com a país", ha proclamat.

Tot i que s'esperava que avancés algun aspecte de la reforma de les polítiques actives d'ocupació, només ha dit que hi haurà un canvi "en profunditat" d'aquests programes. També ha anunciat una reforma de la Formació Professional, bonificacions per a les empreses amb dones entre els càrrecs directius, el desenvolupament del "fons austríac" -a grans trets, un fons d'estalvi que els treballadors acumulen per si es queden a l'atur- o la reforma del sector energètic. Tot plegat formarà part d'un paquet de mesures per als pròxims 15 mesos que s'aprovarà aquest divendres al Consell de Ministres.

Zapatero ha explicat que abans que s'acabi l'any l'executiu espanyol suprimirà 14 empreses i en fusionarà 24 més, en el marc del pla de racionalització del sector públic. Amb el pla, segons el president espanyol, es passarà de 106 empreses públiques a 77, i els consells d'aministració perdran 450 llocs, a més de 80 càrrecs directius.

En la compareixença d'aquest dijous, que és fruit de les peticions de CiU, el PNB i el PP, ha anunciat també que al gener es destinaran 1.000 milions al Fons per a l'Economia Sostenible, que finançarà amb línies de crèdit de l'ICO projectes d'incorporació de noves tecnologies a les empreses.

La compareixença arriba setmanes després del relleu al capdavant del Ministeri de Treball, que ara ocupa Valeriano Gómez, en substitució de Celestino Corbacho, i quan les xifres de desocupats continuen a l'alça. Segons les dades de Treball, a l'octubre l'atur va continuar per sobre dels 4 milions de persones a tot l'Estat, més de mig milió a Catalunya. Zapatero ha admès que aquestes xifres són "inassumibles". 

Crida a les comunitats autònomes

La intervenció del president espanyol al Congrés també ha servit per anunciar una nova reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que asseu a la mateixa taula el govern central i les autonomies, abans que s'acabi el novembre.

Zapatero ha subratllat que és "imprescindible" que les autonomies i els governs locals redueixin la despesa pública i ha recordat que cal "insistir en el compromís" de mantenir la solvència de les finances públiques ara que la UE torna a viure un episodi de tensió per la situació d'Irlanda.

Segons Zapatero, l'Estat assumeix dues terceres parts de la reducció del dèficit prevista pel 2011, que s'eleva a 33.000 milions d'euros en el conjunt de les administracions públiques. L'objectiu és que el dèficit públic se situï en el 3% l'any 2013.

Rajoy li exigeix eleccions anticipades

El president del PP, Mariano Rajoy, ha reclamat a Zapatero que convoqui eleccions anticipades perquè creu que això obriria el camí de la recuperació econòmica. Segons Rajoy, Zapatero ha de plegar per no continuar imposant errors. "Quan algú s'equivoca tant com ho ha fet vostè, s'ha de retirar, encara que la llei no l'obligui a fer-ho".

Rajoy ha afegit que el president espanyol hauria de treure's del cap les "fantasies", com ara el projecte de l'economia sostenible o "l'economia verda" perquè "com més aviat ho faci, millor serà per a tothom".

Duran i Lleida lamenta "l'opertunitat perduda" de la reforma laboral


El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha acusat Zapatero d'haver trigat "massa" a situar al capdavant del Ministeri de Treball algú que conegui "la problemàtica de l'atur".

Duran i Lleida ha manifestat que la reforma laboral ha estat "una oportunitat perduda" i ha proposat que es fomenti la contractació bonificant amb 5.000 euros cada lloc de treball fix que es creï i que es vinculin les ajudes a les persones a l'atur a la formació.

Ridao defineix Zapatero com una "criada" d'Europa

"Improvisació, indolència i oportunisme electoralista" han definit, segons el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, la política d'ocupació de Zapatero des que va començar la crisi.

En el debat monogràfic, Ridao ha afirmat que el problema és que a Europa "mana qui mana" i el govern de Zapatero és "una criada disciplinada, amb la còfia, disposar a no trepitjar cap durícia", en referència al conflicte del Sàhara. Per això li ha exigit una reforma de les polítiques actives actives d'ocupació que no castigui els treballadors i pensionistes.

Buenaventura li retreu falta de consens

La nova diputat d'ICV-IU al Congrés, Núria Buenaventura, s'ha mostrat decebuda amb Zapatero perquè no ha rectificat després de la vaga general, li ha retret que vulgui reformar les pensions i la negociació col·lectiva sense consens i ha conclòs que "ven una agenda social amb polítiques actives que ningú no es pot creure" si es miren els pressupostos del 2011.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut