Caracas

Washington i l'OEA avalen la petició de recompte de vots a Veneçuela

Washington considera "necessari" i "prudent" el recompte de vots a Veneçuela, i l'OEA s'ha posat "a disposició de Veneçuela" per organitzar el recompte.

RedaccióActualitzat
El govern dels Estats Units ha considerat "necessari" i "prudent" el recompte dels vots emesos en les eleccions presidencials de Veneçuela, donat el resultat "extremadament ajustat" amb la victòria de Nicolás Maduro per un estret marge. La Casa Blanca ha felicitat també el poble de Veneçuela per l'alta participació electoral.

Poc abans de la presa de posició de Washington, el secretari general de l'OEA, José Miguel Insulza, donava suport a la petició d'un recompte exhaustiu dels vots emesos en les eleccions presidencials de Veneçuela i oferia l'ajuda de l'organització per fer-lo.

En un comunicat, l'Organització d'Estats Americans, que no va ser convidada a observar el procés electoral, indica que Insulza ha expressat "el seu suport a la iniciativa" per "fer una auditoria i un recompte complet de la votació", que ha guanyat Nicolás Maduro per un estret marge.

Insulza ha posat "a disposició de Veneçuela l'equip d'experts electorals de l'OEA" per a l'organització del recompte del vot, reclamada pel candidat opositor Henrique Capriles. Així mateix, ha lloat l'"esperit cívic" demostrat pels veneçolans en la jornada electoral de diumenge i ha destacat l'"alta participació". Tot i això, ha considerat que el procés "evidencia una profunda divisió i polarització política", de manera que ha fet "una fervorosa crida a un diàleg nacional que contribueixi a asserenar l'ànim de la societat veneçolana i ajudi a traçar un camí compartit per enfortir la governabilitat del país".

Al començament del procés electoral, l'OEA va oferir enviar al país una missió d'observació com les que desplega des de fa dècades a tot el continent, però finalment no va rebre cap invitació de Veneçuela, cosa que Insulza va lamentar.

A les eleccions de diumenge, Nicolás Maduro ha aconseguit un ajustadíssim triomf, amb 234.935 sufragis més que el líder opositor, Henrique Capriles, en una votació en què han participat el 78,71% dels 18,9 milions de veneçolans convocats a les urnes. Maduro ha obtingut un total de 7.505.338 vots, el 50,66%, mentre que Capriles n'ha aconseguit 7.270.403 (49,07%), segons ha informat el Consell Nacional Electoral, amb el 99,12% de vots escrutats.

L'oposició ha anunciat que no acceptarà el resultat fins que es faci un recompte complet "vot per vot", mentre que Maduro ha sol·licitat al CNE la realització d'una auditoria.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut