València

València acomiada Rita Barberá amb la presència de Rajoy i Cospedal

El cunyat de Rita Barberá diu en una entrevista que l'exalcaldessa "ha mort de pena i la principal aportació ha estat dels seus"

RedaccióActualitzat

Centenars de persones han acomiadat aquest dijous l'exalcaldessa de València i senadora Rita Barberá, morta aquest dimecres a causa d'un infart. L'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha oficiat una cerimònia en què hi havia representants de la política i la societat civil valenciana, a més de nombrosos particulars. 

Tot i la voluntat de la família de fer una cerimònia íntima sense polítics ni institucions, hi han anat la cúpula del PP amb Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal al capdavant, a més de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, o l'exministra Celia Villalobos.

Crítiques d'amics i familiars de Barberá

Enmig d'un ambient d'homenatge, també hi ha hagut crítiques pel tracte que va rebre l'exalcaldessa en els darrers mesos. Jacobo Ríos, amic personal de Barberá, ha dit a TV3 que els amics de la senadora "que ara vénen aquí a fer-se la foto", van ser els que van "trair-la".

"Allò que l'ha dolgut és veure's deixar caure per part dels seus."

En aquesta mateixa línia, el cunyat de l'exalcaldessa de València ha dit aquest dijous que ha lamentat que "han pogut amb ella"En una entrevista a la cadena COPE, José María Corbín ha estat molt dur amb el Partit Popular i ha recordat que la família va recomanar a Barberá que s'apartés de les institucions per dedicar-se a la seva defensa.

"Ha mort de pena i, en aquesta pena, l'aportació fonamental l'han tingut els seus."

Corbín ha dit que "l'assetjament" a què creu que es va sotmetre a la senadora "estava buscant la demolició per la via ràpida del maltractament físic al qual se'l sotmetia diàriament". Sobre la presència de Rajoy i altres dirigents del PP, Corbín ha dit que hi han anat "com a amics", però "no com a representants polítics".

Després de la cerimònia, a la sortida del tanatori, s'han sentit alguns crits contra Rajoy i el PP per haver obligat l'exalcaldessa de València a deixar el partit.

 

 

Rajoy: "Va ser un honor ser el seu amic"

El tanatori de València ha estat durant tot el dia lloc per on han passat amics, familiars i molts representants o exrepresentants de la política valenciana per donar l'últim adéu a Barberá. Quan ha arribat, Rajoy ha explicat que anava a la cerimònia de comiat en qualitat tant d'amic com de dirigent del PP:

"Vinc com a president del PP i com a amic que vaig ser durant molts anys de Rita Barberá. Era una excel·lent persona i per mi, que vaig compartir moltes coses amb ella al PP, va ser un enorme honor ser el seu amic. Per això sóc aquí avui". 

Entre els que s'han acostat al tanatori, l'expresident valencià, Francisco Camps, i l'arquebisbe de València. Cañizares ha censurat la "condemna pública" i "injusta" que creu que va sofrir Barberá durant l'última etapa de la seva vida. L'arquebisbe ha dit que sent "molt de dolor" per la pèrdua de l'exalcaldessa.

Aquest dimecres, Cañizares va oficiar una missa a la catedral amb una homilia que va continuar aprofundint en la polèmica política de les últimes hores al voltant de la figura de Barberá. La catedral es va omplir amb més de 2.000 persones. Hi eren les germanes i els nebots de l'exalcaldessa, familiars, amics i companys de partit com l'expresident de les Corts Juan Cotino o el mateix Camps.

El cardenal va parlar de Rita Barberá com una gran persona, una gran alcaldessa bolcada en el seu poble. I va criticar el "patiment" i la "incomprensió" que, segons ell, va rebre. A banda del cardenal, altres assistents van denunciar la pressió exercida sobre Barberá en l'últim any i mig, arraconada del partit després que la fessin dimitir pels casos de corrupció i en el punt de mira dels mitjans, la justícia i l'oposició.

Primer dia de dol a València

La senadora i exalcaldessa de València va morir aquest dimecres d'un infart, dos dies després de declarar davant del Suprem com a investigada pel cas Imelsa sobre un presumpte delicte de corrupció. El PP, que la va expulsar del partit, denuncia una cacera mediàtica contra Barberá.

Aquest dijous és el primer dels tres dies de dol oficial que ha aprovat l'Ajuntament de València per la mort de Rita Barberá, alcaldessa de la ciutat durant 24 anys. Les banderes del consistori, i també les de les Corts i la Generalitat Valenciana, onegen a mig pal, en record d'una política que, segons l'actual alcalde, Joan Ribó, ha deixat una gran empremta a la ciutat. Molts valencians han fet cua per expressar el seu condol al llibre que s'ha instal·lat per retre-li homenatge. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut