París

Una trentena de multimilionaris crearan un fons per promoure les energies netes

Entre els impulsors hi ha Bill Gates, Mark Zuckerberg o el fundador del portal de vendes en línia xinès Alibaba, Jack Ma

RedaccióActualitzat

El fundador de Microsoft, Bill Gates, ha pres la davantera a Obama i a la resta de líders mundials i, juntament amb una trentena de multimilionaris com Mark Zuckerberg, de Facebook, ha compromès 2.000 milions de dòlars per accelerar la investigació i el desenvolupament d'energies netes. Bill Gates ho ha confirmat durant la cimera: "Som un grup privat d'inversors de tot el món que prendrem riscos que permetin a les companyies traslladar la recerca del laboratori al mercat. Ens centrarem en aquelles empreses que busquin alternatives alternatives al carboni."

L'anomenada Coalició per l'Avenç Energètic inclou vint-i-vut grans inversors de deu països. A més de Gates i Zuckerberg, hi participen Jack Ma, el fundador del portal de vendes en línia xinès Alibaba; Jeff Bezos, d'Amazon, i Meg Whitman, de Hewlett Packard. Els multimilionaris aportaran grans quantitats de diners sobre la taula per buscar solucions a l'escalfament global.

La iniciativa privada anirà de bracet amb una altra, provinent d'una vintena d'estats, entre els quals els Estats Units, la Xina o l'Índia, que en cinc anys doblaran la inversió que fan per aconseguir una energia lliure de carboni sense perjudicar el creixement dels països emergents. Segons Narendra Modi, el primer ministre de l'Índia, "hem de garantir, en l'esperit d'una justícia climàtica, que la millora de la vida d'uns quants no ennuvolarà les oportunitats d'aquells que estan en les fases inicials del seu desenvolupament."

 

 

El primer dia d'una cimera que es preveu històrica es va acabar amb Obama sopant en un restaurant de París amb François Hollande. Abans, el president nord-americà s'havia reunit amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping. L'èxit de la conferència climàtica depèn en bona mesura de la sintonia dels Estats Units i la Xina, els dos països que més contaminen.

A partir d'aquest dimarts, la feina és per als tècnics de les 195 delegacions, que han d'aplanar el camí perquè els ministres puguin tancar acords concrets la setmana que ve.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut