Estats Units

Un vídeo contra Hillary Clinton a YouTube irromp en la carrera per a les presidencials dels EUA i evidencia el potencial d'internet

Amb les eleccions presidencials nord-americanes a l'horitzó, els candidats ja competeixen en tots els àmbits i per tots els mitjans. Fins i tot Youtube, la pàgina web on tothom pot penjar vídeos, s'ha convertit en una eina per fer política. Ara hi ha aparegut un vídeo contra Hillary Clinton que ja és un dels més vistos a la xarxa i que evidencia l'abast d'internet en la campanya presidencial. El vídeo, titulat "Hillary 1984" i que fa servir un antic anunci d'Apple, mostra la candidata a les presidencials com la "Gran Germana" que té les masses en estat hipnòtic; això només es trenca amb l'arribada del seu company de partit Barack Obama. L'autoria del vídeo, que s'ha estès ràpidament per la xarxa, encara és una incògnita.

Actualitzat

El vídeo, que causa furor als Estats Units, està penjat a YouTube i fa servir un antic anunci d'Apple que va ser escollit com el millor anunci emès durant la Superbowl. Les imatges presenten l'aspirant a candidata demòcrata a la presidència, Hillary Clinton, com la "Gran Germana". Amb escenes inspirades en el llibre "1984" de George Orwell, el vídeo aconsegueix crear un ambient opressiu i asfixiant fins que, al final, un esclat de llum allibera els homes esclavitzats i els anuncia que la salvació és Barack Obama, l'altre aspirant demòcrata.

L'autoria de la campanya encara és una incògnita. Però el vídeo és tan impactant que el també aspirant a candidat demòcrata Obama ha hagut de sortir al pas i dir que no n'és el responsable, encara que les pàgines web de la seva campanya porten el link.

Sigui com sigui, el que sembla evident és que el fenomen YouTube obre una nova manera de debatre la política, però també de fer les guerres brutes habituals en les campanyes nord-americanes, amb l'avantatge de l'anonimat que ofereix internet. Tots els candidats són víctimes d'aquestes campanyes, al marge de les estructurals, que evidencien que les eleccions també es guanyen a la xarxa. En aquest sentit, el president del grup Net Democrat Network, Simon Rosenberg, ha dit que les campanyes ja no estan sota el control dels candidats.

YouTube va llançar ara fa uns dies una nova secció orientada a les eleccions presidencials del 2008: YouChoose'08.

En la mateixa línia, aquest dilluns es va obrir un espai per als candidats que es diu Impact Channel, i que té l'objectiu de mobilitzar els joves, tradicionalment el sector més abstencionista, i ajudar-los a escollir el proper president del país. Els usuaris, majoritàriament adolescents, poden posicionar-se a favor dels deu presidenciables.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut