Barcelona

Un ple ordinari que serà crucial al Parlament de Catalunya

Amb tota probabilitat, aquest dimecres es posarà en marxa la maquinària per organitzar el referèndum de l'1-O, amb les institucions centrals de l'estat en estat d'alerta

RedaccióActualitzat

La partida d'escacs que juguen els partits independentistes amb els contraris a la independència arriba aquest dimecres a un punt crucial, amb la intenció dels primers d'aprovar la llei que ha de fer possible la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre. 

L'expectació ha crescut encara més quan, aquest dimarts, Junts pel Sí i la CUP han demanat per sorpresa un ple extraordinari també per divendres. En tot cas, el xoc de trens institucional és imminent.

Hores abans de l'inici del ple del Parlament en què Junts pel Sí i la CUP aprovaran, amb tota probabilitat, la llei del referèndum, continua oberta la incògnita de quin serà el procediment que utilitzaran perquè es convoqui una mesa extraordinària i s'admeti la llei del referèndum.

Passar o no passar per la mesa

Podria ser que s'admetés a tràmit, però que no passi per la mesa. Llavors s'introduiria la llei directament al ple alterant l'ordre del dia previst, per majoria absoluta, de manera que els integrants de la mesa no quedarien exposats a nous advertiments del Tribunal Constitucional.

Tampoc ha entrat aquest dimarts la llei de transitorietat, però aquest dimecres es podria afegir als procediments previstos per la del referèndum, i també aprovar-la. Això molt probablement faria que el ple s'allargués fins a la tarda o al vespre, i que aquest allargament provoqui moltes interrupcions i alteracions de l'ordre del dia.

Si s'allargués massa tot plegat, el govern ja està preparat per signar el decret de convocatòria del referèndum al Parlament mateix. Segons aquesta previsió, un consell executiu extraordinari signaria de manera col·legiada aquest decret. Abans, però, s'haurà d'haver publicat la llei al butlletí del Parlament, tràmit que sembla que només prendrà una mitja hora.

Interpretacions oposades del reglament

En qualsevol cas tota la maquinària parlamentària està en marxa amb opinions totalment divergents: d'una banda els partit independentistes creuen que el reglament permet la tramitació i l'aprovació en un sol dia. A més, com ha expressat la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, es consideren emparats pel dret internacional:

"Un atac al Parlament de Catalunya, en ple exercici de les seves funcions també afectaria el dret internacional. Un dret que el que fa és establir una protecció legal, la màxima possible, entorn d'uns drets clarament fonamentals."

A la banda contrària el PPC, Ciutadans i el PSC consideren que amb el reglament actual a la mà no es pot fer, perquè vulnera els drets de l'oposició. Ho ha explicat la portaveu del PSC, Eva Granados:

"Quan no s'atenen els drets dels diputats s'està atemptant al dret de participació política. I aquests que s'omplen la boca de drets humans, que pensin primer, també, en els drets dels diputats que no pensen com ells."

CSQEP, sense posició comuna

Els 11 diputats de Catalunya Sí Que Es Pot podrien votar de formar diferent sobre la llei del referèndum. Els de Podem ja han dit que s'abstindran, i la resta diputats no descarten fer-ho també.

Amb tot això, l'ambient que es respira al Parlament aquest dimarts és de calma tensa: tothom té clar que aquest dimecres passaran coses decisives, però sense que ningú sembli tenir un guió clar del què passarà. En tot cas, està clar que el dia serà llarg, que no hi ha fixat quan serà l'acabament del ple, que hi pot haver sorpreses d'última hora i que el que passi pot tenir conseqüències profundes.

A Madrid, les institucions preparades per reaccionar

Tot això mentre el govern espanyol està alerta per convocar un Consell de Ministres extraordinari aquest dimecres mateix, i el Tribunal Constitucional estarà reunit en sessió ordinària fins dijous, de manera que podrà donar curs ràpidament a les peticions que pugui rebre. I és que a partir d'aquest moment, els temps corren per a tothom.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut