L'advocat de Renaud Nyame assegura que se li va negar l'assistència mèdica i no se'l va informar dels seus drets.
L'advocat de Renaud Nyame assegura que se li va negar l'assistència mèdica i no se'l va informar dels seus drets.
Barcelona

Un immigrant subsaharià es querella contra la Guàrdia Civil per la seva devolució "en calent"

Renaud Nyame aporta com a prova de la seva acusació un vídeo on se'l veu pujat a la tanca de Melilla i com és retornat a territori marroquí

Actualitzat

Renaud Nyame, de 32 anys i origen subsaharià, ha interposat aquest dilluns al jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Melilla una querella per un presumpte delicte de prevaricació en què denuncia la seva devolució "en calent" l'1 de maig del 2014. Ho ha explicat Andrés García, el seu advocat, en una roda de premsa.

Renaud Nyame centra la seva querella contra el cap del dispositiu de la Guàrdia Civil. El responsabilitza de l'actuació que es va produir l'1 de maig a les 5.30 després que un grup de persones va saltar la tanca fronterera entre el Barri Xinès i Beni Enzar a Melilla. El querellant havia intentat saltar la tanca en quatre ocasions anteriors. L'1 de maig va aconseguir entrar en territori espanyol, on va ser arrestat per agents de la Guàrdia Civil i lliurat a les forces de seguretat marroquines.

Nyame denuncia que no li van donar opció de demanar asil, no el van identificar, no li van obrir el corresponent expedient administratiu de devolució, no se'l va informar a través d'un intèrpret dels seus drets i "se li va negar l'assistència mèdica per les ferides que li van causar les "concertines" de la tanca.

Andrés García ha lamentat que Nyame fos retornat a territori marroquí sense respectar la legislació nacional i internacional en matèria de devolució i ha considerat que es tracta d'una situació "injusta" per a una persona quefa tres anys que està en procés migratori.

El 28 de maig, Nyame va aconseguir accedir a la ciutat autònoma de Melilla, i, actualment, es troba al centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona, després que es va negar a col·laborar amb la Guàrdia Civil aportant informació sobre una xarxa de tràfic de persones, al·legant falta de coneixement. La seva parella ha presentat un recurs d'arrelament per treure'l de l'internament al CIE, on Nyame està a l'espera de ser expulsat.

La querella s'ha presentat ara que hi ha proves de la seva devolució en calent, ha explicat el seu advocat. Al costat de la querella, s'ha aportat un vídeo en què es veu Nyame sobre la tanca i com és retornat a territori marroquí per un agent de la Guàrdia Civil.

També s'ha presentat un altre vídeo filmat pel querellant, en què se sent un grup d'immigrants que criden "l'han matat", referint-se a una persona que jau a terra, envoltada per agents de la Guàrdia Civil.

Anar al contingut