Turquia

Turquia, a la corda fluixa després que Trump ha doblat els aranzels a l'acer i l'alumini

RedaccióActualitzat

La crisi política entre els Estats Units i Turquia amenaça seriosament l'economia turca. Donald Trump ha incrementat, fins a doblar-los, els aranzels que aplica a les importacions d'acer i alumini procedents de Turquia.

Aquests impostos arribaran a ser del 50% per a l'acer i del 20% per l'alumini. A causa d'això, la moneda turca, la lira, s'ha desplomat als mercats un 15% respecte al dòlar. La lira fa setmanes que està en depreciació accelerada a causa de la fragilitat de l'economia turca, que té un elevat dèficit comercial i que necessita inversió estrangera. Però les mesures anunciades per Trump l'estan acabant d'enfonsar.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, denuncia que el país és víctima d'una guerra econòmica i demana als turcs que canviïn per lires els dòlars i l'or que guarden, per intentar frenar la caiguda de la moneda turca.

 

Crisi diplomàtica

L'enduriment dels aranzels aplicats pels Estats Units coincideix amb una crisi diplomàtica entre els dos països perquè Turquia manté empresonat un religiós nord-americà a qui acusa de terrorisme. Turquia, per la seva banda, acusa Washington de no voler extradir el predicador islamista Fetullah Gülen, a qui veu responsable de l'intent fallit de cop d'estat del 2016.

 

Anar al contingut