El director de l'institut ha denunciat els casos que afectarien tres alumnes d'ESO
El director de l'institut ha denunciat els casos que afectarien tres alumnes d'ESO
Santa Coloma de Gramenet

Cinc casos d'adolescents catalans que s'haurien iniciat en la "Balena blava"

TV3 ha pogut saber que hi ha dos casos d'addicció al fenomen de la "Balena blava" a Girona. El director d'un institut de Santa Coloma de Gramenet ha denunciat els casos que afectarien tres alumnes d'ESO

RedaccióActualitzat

Cinc casos d'adolescents catalans que s'haurien iniciat en el repte macabre de la "Balena blava". TV3 ha pogut saber que hi ha dos casos de joves que estarien participant d'aquest conjunt de proves que inciten al suïcidi, a Girona. Aquests casos de Girona se sumen als tres que s'han detectat a Santa Coloma de Gramenet. Com a mínim en un d'aquests cinc casos, se sap que rebia ordres d'un administrador del grup.

La menor, que viu a Girona, és filla de pares russos i va entrar en el desafiament de la "Balena blava" a través de xarxes d'aquest país. De fet, l'origen d'aquest fenomen és rus i consisteix a incitar els adolescents a anar-se fent autolesions i a anar superant proves fins a acabar suïcidant-se. En aquest cas, la noia ja havia superat molts dels reptes, com ara autolesionar-se al braç i retratar-se al costat d'un precipici. El seu és també el cas més antic detectat a Catalunya. I tres mesos després de descobrir-se encara continua ingressada i rebent tractament.

A Girona, fa poc, també s'ha descobert un segon cas, d'un nen de 13 anys, però es va detectar molt més aviat, quan tot just començava a iniciar-se. I també a Santa Coloma s'hi havien començat a interessar dos nois i una noia de segon d'ESO d'un mateix institut.
Malgrat que no hi ha cap denúncia, els Mossos estan investigant si es pot seguir algun rastre informàtic.

Com a mínim en un d'aquests cinc casos, se sap que la menor rebia ordres d'un administrador del grup. Però, malgrat que a Rússia es va detenir fa poc l'administrador d'una pàgina web, és complicadíssim resseguir-ne el fil i trobar-ne els instigadors.

Cada cop van apareixent més casos a tot el món de joves que s'han introduït en la "Balena blava" com una manera d'autoafirmar-se i buscar reconeixement. Com explica el psicòleg Jaume Funes, darrere hi ha la vulnerabilitat d'alguns joves, de vegades propiciada per fenòmens com el bullying o la falta d'atenció.

"El que ens hauria de preocupar no són els casos de la "Balena". Continuaran sent pocs. El que ens hauria de preocupar és per què aquestes vides ensopides d'aquests adolescents els obliguen a buscar reptes o per què veritablement hi ha molts adolescents que posen fi a la seva vida, per què no troben sentit a la vida. Això és el que ens hauria de preocupar, perquè no els mirem, no els observem, no els escoltem...".

Els experts insisteixen que aquest serà un fenomen passatger, però que cal anar a l'arrel del problema.

En coneixement d'Ensenyament

Fonts del Departament d'Ensenyament han confirmat que la inspecció escolar dels serveis territorials ja treballa en l'assumpte i fa un seguiment dels alumnes presumptament afectats. A més, ha alertat la resta de centres escolars de Santa Coloma perquè extremin la vigilància per si es pogués donar algun cas més.

Segons ha avançat la Cadena SER, els casos denunciats pel director de l'institut afectarien tres alumnes d'ESO, mentre que Ensenyament ha informat que la direcció del centre "ha actuat amb diligència i rapidesa" en tenir coneixement del problema.

Els Mossos d'Esquadra verifiquen ara les dades aportades per l'institut per comprovar que no es tracti només del "comportament anòmal" d'algun alumne, encara que no han volgut donar més detalls en tractar-se de menors d'edat.

Els adolescents segueixen aquestes proves virtuals que han de superar cada dia, fins a arribar a 50, reptes perillosos que acaben amb el suïcidi, la qual cosa els pot portar a mantenir conductes estranyes que poden alertar els pares que els seus fills estan immersos en aquesta aventura macabra.

El 28 d'abril, una adolescent va haver de ser ingressada en un hospital de l'àrea metropolitana de Barcelona després de participar suposadament en algunes proves d'aquest repte virtual, en el que era el primer cas detectat a Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut