Fotografia de família dels 10 premiats i els integrants del plenari del CoNCA, que atorga els Premis Nacionals de Cultura
Fotografia de família dels 10 premiats i els integrants del plenari del CoNCA, que atorga els Premis Nacionals de Cultura

Tots els Premis Nacionals de Cultura 2018

Els principals guardons de l'àmbit cultural català reconeixen aquest any quatre entitats i sis creadors

RedaccióActualitzat

Sis creadors i quatre entitats de Catalunya veuran reconegut el seu talent i la seva trajectòria en l'edició 2018 dels Premis Nacionals de Cultura, atorgats pel CoNCA, que avui s'ha fet pública.

Entre els deu guardonats hi ha l'escriptor Valentí Puig, l'il·lusionista Hausson i la Fundació Festa Major de Gràcia.

Quatre premis corresponen aquest any a l'àmbit de les arts escèniques: Hausson, el Centre de Titelles de Lleida, l'actor i director Albert Vidal i el director i gestor teatral Josep Anton Codina, al qual se li reconeix el seu paper com a renovador de l'escena teatral catalana i com a pedagòg en aquest àmbit. 

 

De Hausson, com es coneix professionalment Jesús Julve, el CoNCA destaca que "ha restaurat la màgia de saló amb elegància, creativitat, intel·ligència i modernitat".

 

El reconeixement al Centre de Titelles de Lleida arriba perquè "és un referent cultural lleidatà de primera magnitud", que té "una projecció fructífera sobre el conjunt del seu sector" i que va crear la Fira de Titelles de Lleida fa 25 anys. 

 

D'Albert Vidal, el CoNCA valora la "trajectòria internacional que mostra una visió instintiva i essencial del teatre, que retorna als seus
orígens rituals i a la cultura popular". 

 

En l'àmbit de les lletres hi ha dos premiats: Valentí Puig i el poeta Jordi Pàmias, de qui es valora "l'excel·lència en la representació cultural del territori" des d'"una de les veus més representatives de la poesia de les Terres de Ponent" i que té "una de les trajectòries més coherents de la nostra literatura"

 

De Valentí Puig es destaca que "ha contribuït a la construcció d'una prosa en català brillant i punyent, que honora la claredat de l'obra de Josep Pla i reivindica uns valors morals universals, un pensament polític moderat i la defensa d'un món imperfecte, humà".

 

La Fundació Pau Casals s'endú aquest any l'únic guardó al món de la música, perquè "ha promogut (...) l'excel·lència de la música com a expressió de cultura i com a instrument de defensa de la pau i els drets humans", tot "entenent la música com un llenguatge universal i una eina de transformació social".

 

Una altra entitat premiada és la Fundació Festa Major de Gràcia, encapçalada per Carla Carbonell, per ser un "veritable motor cultural de la Vila de Gràcia" que ha sabut arribar als 200 anys d'història "superant reptes i adversitats". 

 

L'edició 2018 dels Premis Nacional de Cultura també reconeix l'artista Fina Miralles i la publicació digital cultural "Catorze" (catorze.cat), promoguda per la periodista i escriptora Eva Piquer, de la qual es valoren "la qualitat i l'originalitat del seu plantejament", el "tractament rigorós i innovador dels continguts" i el fet que "incorpora noves veus i "s'enriqueix amb una visió de gènere".

 

De Fina Miralles, pionera del "land art" i el "body art" a Catalunya, el CoNCA destaca que "va relacionar la cultura popular del Costumari català amb les arts plàstiques" i que "la seva obra i els seus escrits són reivindicats per les noves generacions".

 

Els Premis Nacionals de Cultura són la màxima distinció en l'àmbit cultural a Catalunya. Nascuts el 1932, aquesta serà la desena edició que els atorga el plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA). En les 43 edicions de la seva història han reconegut més de 360 creadors i entitats

El plenari del CoNCA l'integren el poeta Carles Duarte, la gestora cultural Gemma Sendra, el músic David Albet, l'especialista en tecnologies aplicades a l'educació Mercè Gisbert, la crític d'art Pilar Parcerisas i la cineasta Isona Passola. 

Anar al contingut