La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría
La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría
Madrid

Toc d'alerta del Congrés i del govern espanyol a les formes i el to de Podem

Sáenz de Santamaría acusa Podem de buscar el desprestigi de les institucions

RedaccióActualitzat

Les formes i el to que utilitzen alguns diputats de Podem al Congrés han obert una polèmica a la cambra. Fonts del govern espanyol apunten la necessitat d'obrir una reflexió sobre si cal posar límits o no a determinades conductes de la formació que en els darrers dies han creat malestar entre diputats del PP, el PSOE i Ciutadans.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha anat més enllà i ha acusat Podem de buscar sempre el desprestigi de les institucions i de qüestionar tot el que no poden controlar. Ho ha fet en respondre al ple a una pregunta de la portaveu parlamentària de la formació morada, Irene Montero, que li havia demanat que valorés la difusió pública de presumptes filtracions d'escoltes al rei Joan Carles. Sáenz de Santamaría ha advertit que les institucions no funcionen com creu Podem i "menys com voldrien".

"Qüestionen tot el que no poden controlar, començant per la premsa i seguint per la intel·ligència. Qüestionen tots els que defensen la seguretat dels ciutadans i defensen els que agredeixen de paraula o d'obra".

De la mateixa manera, ha acusat Podem de criticar la premsa i la justícia si no els donen la raó, així com les seves maneres de fer.

"Fins i tot els membres d'aquesta cambra els hem d'aguantar les seves maneres i formes simplement per no pensar com vostès".

El Congrés reclama que els grups recordin als diputats la conveniència de modular les seves formes i llenguatge per respectar la dignitat de la cambra i respectar la institució.

Iglesias qüestiona la neutralitat de Pastor

La decisió del Congrés no ha agradat a Pablo Iglesias, que ha carregat directament contra la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i retreu al PP els casos de corrupció. Iglesias ha qüestionat també la "neutralitat" de Pastor, a qui ha acusat d'actuar al "dictat del que diu el PP".

Tot plegat arriba després que el ple de la setmana passada hi va haver diverses polèmiques a la cambra: la protesta del diputat Diego Cañamero, a qui acusen d'intimidar el ministre de Justícia, Rafael Catalá, amb cartells demanant la llibertat d'Andrés Bódalo; l'estenedor de samarretes en els escons que Ana Pastor va recriminar als diputats d'Units Podem, o el llenguatge de carrer de Pablo Iglesias en el debat amb el president Mariano Rajoy.

El PP i el PSOE van denunciar la protesta de Cañamero i ara se'ls ha sumat Ciutadans. Tots tres coincideixen que caldria fer-li un toc d'atenció i, en aquest sentit, intentaran buscar alguna fórmula per amonestar-lo.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut