El Prat de Llobregat

Tranquil·litat al Prat en l'inici de la vaga indefinida dels vigilants de seguretat

Rull ha demanat que el Consell de Ministres es reuneixi aquesta setmana perquè decreti el laude d'obligat compliment que posi fi al conflicte laboral

RedaccióActualitzat

Des d'aquesta mitjanit està en marxa la vaga total i indefinida dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat. Després de tres setmanes de cues gairebé diàries, tant si hi havia aturades parcials com si no, els treballadors d'Eulen han fet un pas més en les seves reivindicacions l'endemà que tombessin la proposta de mediació del govern català, que ja havia acceptat l'empresa.

Aquest dilluns, per tant, els treballadors fan 24 hores de vaga, però amb uns serveis mínims del 90%.

En les primeres hores la situació ha estat tranquil·la i hi ha hagut poques cues, tot i que els viatgers mostraven el seu neguit per la situació en què es trobarien en arribar. No ha estat així, cap a les tres-quatre de la matinada, hi ha hagut cues als controls de seguretat que ocupaven totes les cintes, malgrat que Aena ho ha rebaixat a un màxim de 40 minuts. En qualsevol cas, hi ha hagut usuaris que han passat la nit a l'aeroport.

I és que es nota la presència d'agents de la Guàrdia Civil als controls de seguretat. Tot plegat, mentre el govern espanyol ha iniciat els tràmits per aplicar un laude d'obligat compliment per posar fi a les aturades.

Es manté, doncs, més presència de la Guàrdia Civil. Hi ha dos agents situats a cadascun d'aquests accessos. Controlen les tasques dels treballadors d'Eulen i també fan algunes feines complementàries. Davant d'això, els treballadors en vaga s'han mostrat incòmodes i pressionats, i per això han portat a Inspecció de treball les suposades pressions de la Guàrdia Civil als vigilants que fan serveis mínims. Els treballadors volen continuar la mobilització fins que arribi el laude obligatori.

Rull demana que el Consell de Ministres es reuneixi aquesta setmana.

Per la seva part, el conseller de Territori, Josep Rull, ha demanat, en declaracions a "El Matí de Catalunya Ràdio", que el Consell de Ministres es reuneixi aquesta setmana, amb caràcter extraordinari, perquè decreti el laude d'obligat compliment que posi fi al conflicte laboral.

"S'hauria de fer al més ràpid possible, el Consell de Ministres. Es vol reunir ràpid per fer altres coses, doncs que es reuneixi molt ràpid per fer això, que va en benefici de la resolució d'aquest conflicte a l'aeroport de Barcelona."

Rull, que ha tornat ha demanar la gestió total de l'aeroport, creu que aquesta mesura d'arbitratge excepcional és, en aquests moments, l'única via per acabar de solucionar aquest conflicte laboral, un cop la Generalitat ha acabat el procés de mediació.

Avui es reunirà, per primera vegada, la comissió de seguiment de l'aeroport de Barcelona-El Prat.

Les retallades d'Aena: l'origen dels conflictes del Prat

Sigui com sigui, ni la pressió de la Guàrdia Civil ni el laude que prepara Foment han fet canviar d'opinió els treballadors d'Eulen. Diumenge, un total de 187 treballadors es van reunir, al Prat de Llobregat, per votar la proposta de la Generalitat, que intentava desbloquejar el conflicte. El resultat: 150 vots en contra de la proposta, que comptava amb l'aprovació tant de l'empresa com d'Aena, 36 vots a favor i 1 vot nul.

Leopoldo García Quinteiro, advocat del comitè de vaga, ha tingut dures paraules per a la intervenció del ministre de Foment en el conflicte:

"Aquesta assemblea i aquesta votació han estat mediades amb una arrogància absolutament incompatible amb principis bàsics del dret democràtic, portada a terme pel ministre del ram."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut