Barcelona

Servei d'atenció psicològica immediat per a les víctimes greus de la violència de gènere

L'Institut Català de les Dones ha posat en marxa un servei d'atenció psicològica immediata per a dones que han estat víctimes de maltractaments greus, i l'ha ampliat per als familiars de les dones mortes per violència de gènere. En aquests casos, són els professionals els que es traslladaran al lloc de l'incident de manera immediata. Amb el nou servei, es pretén evitar una cronificació d'un possible trastorn psicològic de les víctimes.

Actualitzat

El nou servei d'assistència psicològica pels casos greus de violència domèstica es posa en marxa tan bon punt es coneix el cas de maltractament. Immediatament, els psicòlegs es desplacen fins al lloc de l'incident per donar una primera ajuda emocional. A més, el servei s'amplia als fills i a l'entorn familiar de les dones mortes per violència de gènere.

La presidenta de l'Institut Català de la Dona, Marta Selva, ha explicat que aquesta assistència immediata evitarà una cronificació del possible trastorn psicològic. Es tracta d'entre dues i quatre sessions que facilitarà que s'actuï d'una manera correcta, encertada i proactiva, avançant-se a la cronificació, ha matisat Selva. L'objectiu d'aquesta atenció és alleugerir el dolor i el patiment dels implicats, facilitar la recuperació de les conseqüències traumàtiques que se'n derivin i oferir suport i recursos professionals immediats just després de l'acte de violència de gènere.

Aquest servei també inclou intervencions de prevenció a la comunitat, com tallers i xerrades a les escoles i en associacions.

Des del 2006 el servei s'ha fet de manera experimental i ha beneficiat unes 100 víctimes. Segons ha explicat al consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, el servei es va posar en marxa fa dos anys com a prova pilot per proporcionar recursos als municipis perquè poguessin iniciar un "procés de reparació" de les conseqüències traumàtiques.

Per fer front a la xacra que suposa la violència de gènere, Selva ha destacat la importància que l'ICD i la Generalitat col·laborin amb els ajuntaments i els consells comarcals.

Les víctimes de maltractaments també poden trucar les 24 hores del dia al telèfon 900 900 120.

El 2004 van morir 21 dones víctimes de la violència de gènere a Catalunya; el 2005, 16 i el 2006 i el 2007, 12 cadascun.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut