Cartells amb Merkel i Schulz al fons, amb semàfor en verd a primer pla
Afegir els ecologistes a la gran coalició podria donar llum verda a un nou govern

Schulz no nega ara la gran coalició a Alemanya, però diu que ho decidiran els militants

També es parla d'un govern amb Merkel, Schulz i els Verds

Xavier DuranActualitzat

Des que es van saber els resultats de les eleccions alemanyes del 24 de setembre, el líder socialdemòcrata Martin Schulz va negar de forma contundent la possibilitat de reeditar la gran coalició amb el bloc conservador (la CDU d'Angela Merkel i els seus socis de la Unió Social Cristiana de Baviera). Ara, aquesta possibilitat pren força i podria significar el relleu de Schulz.

El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha insistit els últims dies perquè es formi un nou govern i s'eviti la convocatòria de noves eleccions, després que els liberals abandonessin les negociacions per constituir l'anomenada coalició Jamaica amb els conservadors i els Verds.

En un tuit, Schulz ha anunciat aquest divendres que, després de la "crida dramàtica" del president, el seu partit no es negarà a parlar, però que seran les bases les que decideixen què s'ha de fer.

Aquest divendres, l'oficina del president també ha anunciat que dijous que ve Steinmeier es trobarà amb la cancellera Merkel, amb Horst Seehofer, líder dels conservadors bavaresos, i amb Schulz per revertir la situació.

També ha aparegut una altra possibilitat, com apuntava dimecres en un tuit el corresponsal de TV3 a Alemanya, Oriol Serra: la coalició Kènia.

La coalició Jamaica pren aquest nom perquè els colors del partit conservador, del liberal i dels ecologistes -negre, groc i verd- coincideixen amb els de la bandera del país caribeny. La coalició Kènia prendria el nom de la bandera del país africà, perquè es mantindrien el negre i el verd, però hi apareixeria el vermell dels socialdemòcrates.

Això podria interessar gairebé a tothom. Merkel tindria un govern estable i Schulz podria justificar que no reedita la gran coalició, sinó que es tracta d'un nou pacte on també hi hauria els Verds.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut