A Colera, l'Empordà ja ha començat la verema
A Colera, l'Empordà ja ha començat la verema
Colera/Bot

S'avança la verema per la calor i s'espera una molt bona collita

El raïm ha madurat abans d'hora, una tendència habitual els últims anys per l'augment de les temperatures

RedaccióActualitzat

La garnatxa blanca és la varietat més primerenca. Aquest dilluns l'han començat a collir en una de les finques que el celler Hugas de Batlle té prop del mar, a Colera. Aquesta ha estat una de les privilegiades de la DO Empordà. El viticultor Eduard Hugas de Batlle està ben satisfet per la meteorologia d'aquest any.

"No hem tingut pedregada ni gelada, gràcies una mica a l'efecte del mar, que és el nostre termòstat. Tampoc no hem patit una tramuntanada el més de maig que altres anys ens ha fet molt de mal. Molts indicadors ens diuen que pot ser una bona verema pel que fa a la producció."

En altres zones de la DO, sí que hi va tocar de ple la pedra i les gelades de la primavera i, per tant, la producció augmentarà poc, només un 5% més que l'any passat. Sortiran prop de 60.000 hectolitres de vi. Això sí, des d'ara i fins a primers d'octubre, quan s'acabi la verema, el temps acompanya. Toni Roig, president comissió tècnica DO Empordà, està esperançat que la qualitat del vi serà molt bona.

"La collita ve avançada entre una setmana i deu dies, segons les parcel·les; varia d'uns llocs a altres. Però sí que estem parlant d'una collita avançada en el temps. Això no vol dir que al raïm li repercuteixi, ni que sigui millor ni pitjor. Si la planta està equilibrada i el raïm està correctament madur, doncs el vi que en sortirà serà també molt bo."

A l'altra punta de Catalunya, a la Terra Alta, també corre pressa veremar les varietats més primerenques per la calor. A Bot van començar dijous passat, 12 dies abans del que és habitual. Martí Carbó, president Cooperativa Sant Josep de Bot, mai havia vist una verema tan avançada.

"Això ha sigut excepcional. Jo el més prompte que he començat aquí a Bot va ser un 22 d'agost."

Per al president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, també ha estat sorprenent.

"El canvi climàtic és una realitat, tot i que enguany ha sigut una mica sorpresa, fins i tot per a tots els viticultors i elaboradors de la Terra Alta. Hem vist que la concentració de sucres a la fruita cada cop estava més present més aviat del que nosaltres ens esperàvem."

La garnatxa blanca i negra són les varietats autòctones i predominants a la Terra Alta i podrien començar a collir-les a finals de setmana.

La DO Terra Alta preveu que es colliran uns 37 milions de quilos de raïm, una mica menys que l'any passat. Aquesta baixada de quantitat farà que pugi la qualitat i es preveuen unes garnatxes excel·lents.

 

Anar al contingut