Incertesa en la moció de censura que es debatrà dijous i divendres (EFE)
Incertesa en la moció de censura que es debatrà dijous i divendres (EFE)
Madrid

Sánchez està disposat a consensuar la data de les eleccions si guanya la moció

Pablo Iglesias afirma que, si la moció del PSOE fracassa, en podria impulsar una altra per fer fora Rajoy

RedaccióActualitzat

La incertesa envolta la moció de censura del PSOE contra Rajoy. Dos dies abans de la moció, Pedro Sánchez ha començat els contactes amb els grups parlamentaris per buscar aliats que ajudin a treure el president espanyol de La Moncloa després de la sentència del cas Gürtel. Si guanya la moció, Sánchez està disposat a consensuar la data de les eleccions entre tothom, però ha insistit que no seran immediates.

El secretari general del PSOE ha parlat amb Pablo Iglesias (Podem), Joan Tardà (ERC), Marta Pascal (PDeCAT) i Joan Baldoví (Compromís). Han estat trucades breus i cordials. En principi, sembla que estarien predisposats a donar suport a la iniciativa, tot i que Sánchez encara no ha rebut la garantia absoluta dels vots de totes aquestes formacions.

Iglesias es planteja impulsar una altra moció si la del PSOE fracassa

A l'espera de la consulta amb les bases de Podem, Pablo Iglesias ha afirmat aquest dimarts que donaran suport a Pedro Sánchez, però que si la seva no guanya, caldrà "buscar fórmules per fer fora el PP". De fet, ha avançat que n'impulsaria una altra, però que ell no seria el candidat: "No tinc cap interès a ocupar aquesta posició que ja vaig ocupar", ha dit, en referència a la moció de censura que ja va presentar i perdre el juny de 2017. Seria en tot cas a partir del setembre.

Iglesias recorda que tenen 67 diputats i, per tant, no els cal demanar "prestats" suports per presentar la moció, a diferència de Cs, al qual falten tres diputats per poder prendre la iniciativa. 

 

 

El PNB podria ser la la clau

En les últimes hores, el líder del PSOE també ha parlat amb representants del PNB, que podrien ser la clau perquè la moció prosperés. Els nacionalistes bascos insisteixen que encara no tenen clar què votaran i volen més negociacions.

Aquest matí, davant del seu grup parlamentari, Pedro Sánchez ha parlat d'emergència institucional per justificar la presentació de la moció de censura contra un Rajoy, ha dit Sánchez, que no ha assumit cap responsabilitat per la sentència del cas Gürtel. Considera que els partits s'han de plantejar un "sí" o un "no" a Rajoy i els demana que pensin en els interessos de país abans que en els de partit.

"No hi ha cap càlcul polític ni electoral que justifiqui la continuïtat de Mariano Rajoy com a president del govern (...) Hem assumit la nostra responsabilitat. I humilment demanem al conjunt de forces parlamentàries que assumeixin la seva. Que consensuem tots junts la censura que espera el conjunt de la ciutadania al Partit Popular i al president del govern. I posteriorment, parlem per estabilitzar i normalitzar la vida política en el nostre país, i convocar els espanyols i les espanyoles a les urnes."

Ciutadans insisteix que no donarà suport a la moció del PSOE. El portaveu de Cs al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha dit que l'única moció de censura a la qual farien costat seria aquella que tingués com a únic punt del programa la convocatòria d'eleccions i que el candidat alternatiu fos "instrumental" i, per tant, no fos ni Rivera ni Sánchez. "Ha de ser així per no deixar cap dubte que l'únic que farà serà convocar eleccions", ha manifestat Girauta.

 

 

El PP, mentrestant, continua carregant amb contundència contra Pedro Sánchez. L'acusa de crear inestabilitat econòmica. Ho afirma el portaveu dels populars, Rafael Hernando:

"Espanya no necessita unes eleccions ni mocions de censura instrumentals. Espanya no necessita convertir-se en la segona Itàlia d'Europa."

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, també subratlla que l'actuació del líder del PSOE "està costant molts diners als espanyols". I qualifica la moció d'"irreflexiva, improvisada i irresponsable".

ARXIVAT A:
Moció de censuraPSOEPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut