Sánchez anuncia que la mascareta no serà obligatòria al carrer a partir del 26 de juny

Haurà estat d'ús obligatori gairebé un any sencer en tots els casos, i més d'un any quan no es pogués respectar la distància interpersonal

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres la fi de l'obligatorietat de portar mascareta al carrer d'aquí a una setmana.

En concret, ha dit que el dissabte 26 de juny ja no caldrà dur-la en espais a l'aire lliure, i que aquesta decisió s'aprovarà dijous de la setmana vinent en un Consell de Ministres extraordinari.

Sánchez ha fet l'anunci a l'inici de la seva intervenció en la clausura de la XXVI reunió del Cercle d'Economia, que se celebra a Barcelona. 

"Farem un Consell de Ministres extraordinari dijous vinent i proposarem que la mascareta no sigui obligatòria en espais lliures a partir del dissabte 26 de juny."

"Els nostres carrers, els nostres rostres, començaran a recuperar els pròxims dies el seu aspecte normal."

Sánchez ha destacat la rapidesa en la vacunació com a principal motiu per prendre aquesta decisió.


Un any i un mes d'obligatorietat

Portar mascareta a l'espai públic és obligatori des del 21 de maig del 2020, quan es començava a relaxar el confinament domiciliari decretat a mitjans de març per la pandèmia.

Llavors, el Ministeri de Sanitat va fixar que calia portar-ne als espais a l'aire lliure sempre que no es pogués mantenir una distància mínima de 2 metres amb les altres persones.


També amb distància

Aquesta obligació es va endurir a Catalunya el 9 de juliol, quan Salut va decretar que també era obligatòria encara que hi hagués aquesta distància.

A partir d'aquell dia, doncs, tothom que ha anat pel carrer ha hagut de portar la mascareta posada, i només se l'ha pogut treure en alguns contextos més o menys excepcionals.

Sense mascareta pel carrer a partir de l'1 de juliol a França; Espanya, sense data
Persones amb mascareta pel carrer (Reuters)

La vacunació, la clau

La mesura s'ha mantingut inalterada durant tot aquest temps, perquè quan s'han relaxat algunes de les restriccions ha acabat pujant la incidència de la Covid-19.

La progressiva vacunació contra la malaltia des de principis d'any ha fet que aquesta incidència anés baixant, i les últimes setmanes s'havia especulat força sobre quan cauria aquesta obligatorietat.

La incògnita de la variant Delta

Els anuncis d'altres països, com és el cas de França, on l'1 de juliol ja no caldrà portar-ne pel carrer, han afegit pressió al govern espanyol per fer el mateix.

Però la incertesa creada per l'expansió de la variant Delta del coronavirus, força més contagiosa, ha fet ajornar la decisió fins ara.

La mascareta no serà obligatòria al carrer a partir de la setmana que ve (ACN)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut