Mascareta obligatòria a partir d'avui a Catalunya encara que hi hagi prou distància

La consellera de Salut, Alba Vergés, remarca que "la norma general és que tothom marxi de casa amb la mascareta" perquè "tots som transmissors potencials"

RedaccióActualitzat

Dur mascareta a Catalunya serà obligatori a partir d'aquest dijous, també quan es pugui mantenir la distància de seguretat.

Així ho ha confirmat la portaveu del govern, Meritxell Budó, a primera hora de la tarda, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat que s'ha fet al migdia.

"Les persones de més de 6 anys estan obligades a l'ús de la mascareta en la via pública, també en els espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic i que es trobi obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat."


La consellera de Salut, Alba Vergés, també present a la roda de premsa, ha fet una crida a mentalitzar-se de la necessitat de dur mascareta:

"És imprescindible que tots tinguem al cap que tots som transmissors potencials".


Preguntada sobre situacions concretes com anar a la platja, per exemple, Vergés ha volgut remarcar que cal sortir de casa amb la mascareta posada

"La norma general és que tothom marxi de casa amb la mascareta, vagi a fer el que vagi a fer, però es mantenen aquelles exempcions que ja s'havien posat."


Per tant, cal posar-se la mascareta per anar a la platja, i treure-se-la només per fer alguna cosa incompatible amb dur-la. 


Les excepcions es mantenen

Preguntada sobre les excepcions, Vergés ha explicat que "els plans específics que ja s'havien fet queden tal com estaven", com els relatius a l'ús de la mascareta per part dels infants que assisteixen als casals d'estiu.

Tampoc no hauran de dur mascareta, per tant, les persones que els resulti contraindicat per motius de salut, ni les que estiguin desenvolupant activitats en què l'ús de la mascareta resulti incompatible, com ara la pràctica de l'esport.


Sancions de 100 euros

La consellera Budó, d'altra banda, ha aclarit que les multes per incomplir aquesta mesura seran de 100 euros.

L'entrada en vigor de l'obligatorietat de dur mascareta l'havia avançada aquest dimarts la consellera de Salut, Alba Vergés, i aquest matí el president de la Generalitat, responent a la diputada Natàlia Sànchez, de la CUP, durant la sessió de control al Parlament ha anunciat que el Procicat l'aprovaria aquest dimecres.

"Avui el Procicat aprovarà l'ús obligatori de les mascaretes sense tenir en compte el distanciament social, i entrarà en vigor aquest dijous. Per tant, les mascaretes a Catalunya seran obligatòries; no només al Segrià, a tot Catalunya."


Controlar els contagis

Amb l'entrada en vigor d'aquesta mesura, el govern pretén frenar el ritme de contagis de coronavirus, que ha obligat, per exemple, a confinar perimetralment la comarca del Segrià, on ja hi ha 15 brots actius, després que aquest matí se n'ha confirmat un de nou en una empresa hortofructícola.

Ara per ara, doncs, al Segrià, hi ha 11 brots en empreses hortofructícoles, dos en residències de gent gran, un en un alberg (26 casos) i un altre en un edifici del nucli històric de Lleida (15 casos).

El govern, doncs, fa un pas més i aprova que l'ús de la mascareta sigui obligatori també a l'exterior, i fins i tot quan es respecta la distància de seguretat, d'1,5 metres entre persones, o de 2,5 metres quadrats al voltant de cada persona (que assegura la distància d'1,5 metres entre persones).

 

L'obligatorietat general de dur mascareta arriba tres setmanes després de la represa d'una certa normalitat (EFE)


La mesura arriba quatre mesos i mig després de detectar-se el primer cas de Covid-19 a Catalunya, el 25 de febrer, i tres setmanes després d'iniciar-se el camí a la "nova normalitat", en paraules del govern espanyol, el que la Generalitat anomena "represa".

També després de diversos debats sobre si calia recomanar-ne l'ús, primer, i fer-la obligatòria, després.

Fins ara, la mascareta només era obligatòria a l'aire lliure quan no es podia respectar la distància de seguretat. A partir d'ara, en canvi, el govern considera que la mascareta és una mesura de protecció que s'ha d'aplicar per norma general.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut