Sense mascareta pel carrer a partir de l'1 de juliol a França; Espanya, sense data
Persones amb mascareta pels carrers de París (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Sense mascareta al carrer: França la retira l'1 de juliol i Espanya encara no té data

Simón diu que ho estudien a Espanya, però no fixa una data, i Argimon veu "perfecte" que no sigui obligatori tapar-se la boca i el nas en determinades situacions a l'aire lliure

RedaccióActualitzat

Amb la millora de l'evolució dels contagis de Covid, sobretot gràcies a l'efecte de les vacunes, el pròxim pas per tornar a la normalitat és poder anar sense mascareta, almenys pel carrer. I més ara que les temperatures s'enfilen i la mascareta resulta més aviat empipadora.

En alguns països, com els Estats Units i Israel, ja fa dies que no és obligatori tapar-se el nas i la boca en exteriors.

Ara s'hi sumarà França. "Si les coses van bé", l'1 de juliol acabarà l'obligatorietat de portar mascareta en espais oberts.

Ho ha anunciat el director general de Sanitat, Jérôme Salomon, després d'explicar que el cap de setmana s'ha superat el nombre de 30 milions de persones amb almenys una dosi de la vacuna.

Ha dit, però, que hauran de continuaran vigents altres mesures de protecció, com mantenir la distància o rentar-se les mans.

També que en espais públics tancats s'haurà de continuar portant mascareta perquè "hi ha molts més riscos" de contagi.

Salomon ha explicat que el nombre de casos de Covid baixa a França, amb menys de 5.000 diaris, però s'ha mostrat prudent a l'hora d'avançar en les restriccions.

Alemanya també està estudiant prendre la mesura en la mateixa direcció que França.


A Espanya no hi ha data

A Espanya, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va dir a finals de maig que aquest juliol podria deixar de ser obligatòria la mascareta al carrer.

"Pot ser factible que a mitjans, finals de juny i, molt probablement, gairebé amb seguretat, a finals de juliol, la mascareta en espais oberts no sigui necessària", deia fa tot just quinze dies.

Aquest dilluns encara no s'ha manifestat sobre una data concreta: "Estem esperant el moment oportú per treure les mascaretes a l'aire lliure, però encara no hi ha una data. Es podria fer un inici progressiu començant per exteriors. Però estem en una situació en què són molt necessàries a l'interior".

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha assegurat que veu "perfecte" relaxar l'ús de la mascareta en determinades situacions a l'aire lliure amb un menor risc de contagi de la Covid-19.

Concretament, ha dit que la mascareta no ha de ser obligatòria si es va pel carrer sol, amb la bombolla de convivència o amb un grup de persones no gaire nombrós de persones vacunades.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
Anar al contingut