Mascaretes obligatòries: consulta qui n'ha de portar i quan

Són obligatòries a partir d'aquest dijous per a totes les persones més grans de 6 anys en espais públics, oberts o tancats, sempre que no es pugui mantenir la distància de 2 metres de seguretat

RedaccióActualitzat

Aquest dijous entra en vigor l'ús obligatori de mascaretes als espais públics. S'ha de portar la mascareta en espais públics, tant tancats com oberts, sempre que no es puguin garantir els 2 metres de distància de seguretat. En queden exclosos els menors de 6 anys.

La mesura contempla excepcions per raons de salut i també en alguns casos com, per exemple, fer algunes activitats esportives. Queden excloses de portar-ne, per tant, les persones que tinguin dificultats respiratòries, amb contraindicacions per motius de salut o discapacitat o quan sigui incompatible amb l'activitat que es realitzi, com sortir a córrer.

Ho ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa:

"Si estem fent un esfoç excessiu no ha de ser problema no utilitzar-la. Hem de portar-la per si no podem mantenir la distància de seguretat. Amb patinet, monopatí i bicicleta, si no podem mantenir la distància de seguretat, l'hem de portar."

D'entrada, els cossos de seguretat advertiran els que no compleixin la norma, però les advertències poden acabar amb multes d'entre 100 i 30.000 euros. 

Els ciutadans hauran de comprar les mascaretes "preferentment higièniques o quirúrgiques", que cobreixin el nas i la boca. Això inclouria les mascaretes fetes de roba.

Aquesta peça ha passat a formar part del nostre dia a dia, però només era obligatòria per agafar el transport públic. Dilluns el govern espanyol va anunciar que serien obligatòries, i aquest dimecres se n'han publicat els detalls al Butlletí Oficial de l'Estat:

"L'ús de mascareta serà obligatori a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal almenys de 2 metres."

El BOE concreta que l'ús de la mascareta és obligatori "a la via pública, a l'espai a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic", sempre que no es pugui mantenir aquesta distància de dos metres.

Tot i que l'obligatorietat de portar mascareta és per als més grans de 6 anys, es recomana que els menors amb edats entre 3 i 5 anys també en portin.

Al cotxe també caldrà portar-la si es viatja amb persones amb qui no es convisqui.

El Ministeri de Sanitat justifica l'ús generalitzat de mascaretes per part de la població general per reduir la transmissió comunitària del SARS- CoV-2 "per la seva alta transmissibilitat", i també per "la capacitat que han demostrat les mascaretes per bloquejar l'emissió de gotes infectades, molt important quan no és possible mantenir la distància de seguretat".

La mesura publicada al BOE que obliga a portar mascaretes als llocs públics recull també algunes excepcions en el seu ús, bàsicament "per raons de salut o discapacitat", en persones que tinguin dificultats respiratòries, però també segons la naturalesa de l'activitat:

a) Persones que presentin algun tipus de dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l'ús de mascareta.

b) Persones en què l'ús de mascareta resulti contraindicat per motius de salut degudament justificats, o que per la seva situació de discapacitat o dependència presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització.

c) Desenvolupament d'activitats en què, per la pròpia naturalesa d'aquestes, resulti incompatible l'ús de la mascareta.

d) Causa de força major o situació de necessitat.

 

La Moncloa ha explicat que durant la pràctica de l'esport no és necessari portar mascareta perquè és de les activitats en què "resulta incompatible".

 

L'ordre no especifica si es posaran multes a qui no compleixi l'ordre, i també hi ha dubtes sobre com es podrà garantir que tothom en pugui aconseguir, o bé si es vetllarà per fer complir el preu màxim fixat, 96 cèntims, per a les mascaretes quirúrgiques que venen les farmàcies.

Sanitat és conscient que hi haurà molt de marge per a la interpretació de la norma.

La mesura s'ha pactat amb les comunitats autònomes. El cap de setmana, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va respondre a la petició "unànime" dels governs autonòmics de "reforçar l'ús obligatori de mascaretes" i va anunciar que se'n regularia l'ús.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaDesescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut